Cene nafte nastavile su rast i danas su na novom najvišem nivou od novembra.

Severnomorska sirova nafta "brent" trgovana je jutros na Londonskoj berzi za 74,67 dolara po barelu, što je za 63 centa ili 0,85 odsto više u odnosu na cenu na zatvaranju berze prethodnog dana, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke nafte WTI je zabeležila najviši nivo od oktobra 2018. godine, dostigavši 66,14 dolara za barel, što je rast od 59 centi ili 0,9 odsto u odnosu na prethodnu trginsku sesiju.

PROČITAJTE JOŠ - I duplo dno diže cene goriva

Rast cena podstakla je odluka Vašingtona da od sledeće nedelje ukine rešenje kojim je osam zemalja bilo izuzeto od obaveze poštovanja američkih naftnih sankcija prema Iranu, što situaciju s ponudom nafte na globalnom tržištu čini nategnutom.

SAD su saopštile u ponedeljak da Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Italija, Grčka, Turska i Tajvan od 1. maja više neće biti izuzete od američke zabrane na uvoz iranske nafte i da će morati da prekinu kupovine od Teherana ili će se suočiti sa sankcijama.

Iran je pre ponovnog uvođenja američkih naftnih sankcija prošle godine bio četvrti najveći proizvođač među članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte s prozivodnjom od oko 3,0 miliona barela dnevno, ali je izvoz u aprilu pao na ispod jedan milion barela dnevno, prema podacima brodskih prevoznika i izvora iz naftne industrije.