Francuski istražitelji smatraju da je požar na katedrali Notr Dam počeo u središtu krova i da je možda postojao problem sa protuvpožarnim sistemom, otkrio je danas policijski izvor za CNN, nakon što su pregledani brojni amaterski videozapisi i fotografije prolaznika koji su se zatekli na mestu požara u ponedeljak.


Isti izvor kaže da se istražitelji sada koncentrišu na dva potencijalna problema vezana za izbijanje požara.


Prvo, moguće je da je postojao problem sa senzorima za vatru, a drugi problem vodi prema dizalici za radnike na skeli, ali oko toga nisu otkrili više detalja.


Što se tiče problema senzora za požar, dva redara u katedrali izjavila su policiji da su prvi put primetili vatru kad je već kuljala tri metra u vazduh oko 18.40 sati, što ukazuje na to da senzori možda nisu ispravno radili, rekao je policijski izvor CNN-u.


Prvi alarm je zazvonio u 18.15 sati. Na sigurnosnim kontrolnim ekranima u katedrali Notr Dam bljesnuo je signal koji pokazuje da senzor šalje upozorenje.


Prema policijskom izvoru, dvojica redara otišla su da provere lokaciju, ali u to vreme nisu videli ništa. Kada je drugi alarm zazvonio u 18.43 sati oni su otišli na vrh katedrale i tada su videli plamen.


Uz to, pariski tužitelji istražuju da li je kratki spoj u instalacijama izazvao požar koji je zahvatio katedralu.


Sudski izvor izjavio je da "ne isključuju nikakvu hipotezu u ovoj fazi", rekavši da to nije njihov jedini smer istrage.


U vreme požara katedrala je bila u fazi obnove. Neki su bacili sumnju na firme koje su se bavile radom na 150 godima starom tornju, koji se u ponedeljak srušio, dok je oko njega kuljao plamen, prenosi B92.net.


Od četiri firme koje su sklopile ugovore za obnovu u Notr Damu, dve su - firme za skele ''Europe Ećafaudage'' i konzervatori umetnosti ''Socra'', imale radove, ali ni jedna od njih nije imala radnike u vreme izbijanja požara.


Požar je devastirao velike delove 850 godina starog zdanja pre nego što su ga vatrogasci konacno uspeli ugasiti posle devet sati borbe s vatrenom stihijom.