Za mnoge od pripadnika "Žutih prsluka", žaljenju koja je došlo posle razarajućeg požara u katedrali Notr Dam, brzo je ustupilo mesto besu.

Neki od aktivista, čiji nasilni protesti protiv nejednakosti već mesecima potresaju Francusku, rekli su da su plakali pred svojim televizorima dok su u ponedeljak veče gledali kako gotičko arhitektonsko remek-delo guta plamen, a neki su, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze, dali male donacije, prenosi AP.

Oni su se, međutim, takođe osetili kao da ih francuski predsednik Emanuel Makron ne čuje, budući da se obratio naciji da govori o požaru, umesto da iznese svoj odgovor na socijalnu krizu koja je podstakla njihove proteste koji traju od novembra prošle godine.

Kako piše AP, njihovo ogorčenje je još više poraslo kada su, za samo nekoliko sati, milijarderi obećali stotine miliona evra kako bi obnovili oštećenu katedralu, dok njihovi zahtevi u dugogodišnjoj borbi s francuskom vladom ostaju neuslišeni.

PROČITAJTE JOŠ: Unesko: Notr Dam ne mora da bude isti kao što je bio

"Vidite sve te milione kako se gomilaju, nakon što ste proveli pet meseci na ulicama u borbi protiv socijalne i fiskalne nepravde. To mi slama srce", izjavila je Ingrid Levavase, osnivač pokreta, za AP uoči još jedne runde planiranih protesta širom Francuske ovog vikenda.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane izjavio je da će 60.000 policajaca biti mobilisano u subotu širom Francuske, a demonstracije u blizini Notr Dam biće zabranjene jer očekuje da će neki protesti postati nasilni.

Žuti prsluci će pokazati svoju ljutnju jer je za četiri dana prikupljena milijarda za kamenje, a za sirotinju ništa, napisao je Pjer Derie na Fejzbuk stranici grupe "Žuti prsluci" sa sedištem u Monpeljeu na jugu Francuske.