Ako kroz Bugarsku ne bude postavljena cev gasovoda „Turski tok“, krajem godine zemlja bi mogla da se nađe u teškoj situaciji, ako imamo u vidu prekid tranzita gasa kroz Ukrajinu, smatra bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov.

Treba da razmišljamo o širem regionalnom planu, jer su ovde tesno isprepletani i povezani interesi. Odluke ne treba da budu korisne samo za jednu stranu, potrebno je tražiti uzajamni interes za sve“, rekao je Ovčarom na okruglom stolu „Razvoj gasnih projekata na Balkanu“ održanom u Sofiji.

PROČITAJTE JOŠ - UDRUŽENjE ZA GAS: Amerikanci stopiraju Turski tok kroz Srbiju

Na sastanku su bili eksperti iz oblasti energetike iz Bugarske, Rusije, Rumunije, Srbije i Turske.

Ovčarov je pozvao Bugarsku da traži saveznike kako bi zaštitila svoje interese u oblasti energetike i podsetio da projekat „Južni tok“ nije bio realizovan ne samo zbog geopolitičkog interesa, nego i zbog toga što su protivnici projekta bili jedinstveni, dok njegove pristalice nisu.

Bivši ministar je ranije rekao da se nada da će Bugarska uspeti da odbrani sopstvene interese kada je reč o „Turskom toku“ pred glavnim protivnikom ruskih gasnih projekata — SAD.

On je, takođe, rekao da su male šanse da se Bugarska u narednim godinama obrati SAD kao isporučiocu tečnog gasa, jer su cene američkog energenta previsoke. Prema njegovim rečima, Bugarska bi mogla da dobije gas iz Grčke, s tim što i sama Grčka koristi svega 30 odsto takvog terminala zbog visokih cena.

Ne mislim da ćemo u bliskoj budućnosti videti nekakve velike promene“, rekao je Ovčarov.


sputniknews.com