MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

OD kada se sprovode sociološka istraživanja u Rusiji, Josif Visarionovič Staljin nikada nije bio popularniji nego danas. Svaki drugi anketirani (51 odsto) u istraživanju koje je uradio "Levada centar" ima uvažavanje ili simpatiju prema nekadašnjem lideru SSSR.

Čak 70 odsto učesnika u ispitivanju ima pozitivan odnos prema istorijskoj ulozi najpoznatijeg brkajlije na svetu. To može i da se shvati zato što mnogi smatraju da je on zaslužan za pobedu nad fašističkom Nemačkom.

Zbunjujuće je to što 46 odsto opravdava represije za vreme njegove vladavine, dok samo 19 odsto ispitanika smatra da je Staljin imao negativnu ulogu u životu Rusije, od čega krajnje negativan stav prema njemu ima tek 14 odsto građana.

Podaci o političkim represijama i logorima smrti u Rusiji nisu tajna. O tome je govorio mnogo puta i predsednik Vladimir Putin. Zbog toga se i nameće pitanje koji je razlog skoka popularnosti kod mlađih generacija?

Pročitajte još - Staljinu praštaju žrtve

Dva su osnovna razloga za rast Staljinog kulta. Prvi je međunarodna situacija u kojoj Zapad pod dirigentskom palicom Vašingtona hoće da izoloje Putinovu Rusiju kako bi je doveo do ekonomskog kolapsa. Staljin mnoge asocira na moćnu sovjetsku državu. Poklonike Staljina ne muče podaci o tome koliko je on unesrećio ljudi.

Drugi razlog popularnosti Staljina je rast korupcije u Rusiji. Gotovo svakodnevna hapšenja i to ne samo "sitnih riba" već i državnih ministara, mnogima nameće pitanje: "A šta bi u takvoj situaciji napravio Staljin?" Odgovor se zna. Velike učesnike korupcionaških afera Staljin bi streljao.

Sva sociološka istraživanja pokazuju da je u Rusiji ogromno raslojavanje na malobrojnu ekstremo bogatu manjinu koja je stekla bogatstvo kupujući ili otimajući ono što su generacije stvarale u Sovjetskom Savezu i na drugoj strani veliki broj sirotinje koja jedva sastavlja kraj sa krajem.

Pročitajte još - Šta je Staljin Rusima

Taj siromašni deo društva ne voli one iz skupih automobila, privatnih aviona i vila u elitnim kvartovima. Upravo taj siromašniji deo Rusije sve češće spominje "hozjaina" ili kako bismo mi rekli "domaćina", kako su nekada zvali Staljina.

DECENIJSKA REPRESIJA

VELIKA hapšenja u SSSR bila su deo života od dvadesetih godina prošlog veka. Od 1921. do 1954. godine uhapšeno je 3.777.380 ljudi, od čega je streljano čak 642.980. U sovjetskim arhivama istoričari su pronašli mnogo dokumenata sa potpisom Staljina iz kojih se vidi da je on odobravao masovna hapšenja.