MOSKVA-OD STALNOG DOPISNIKA NOVOSTI

PREDSEDNIK Ukrajine Petar Porošenko je pred drugi, odlučujući krug predsedničkih izbora koji se održavaju u nedelju, izašao sa idejom da se svi građani provere na poligrafu kako bi se utvrdilo ko sarađuje i ima kontakte sa vlastima samoproglašene Donjecke i luganske narodne republike.

To je potvrdio glavni vojni tužilac Ukrajine Anatolij Matios, koji je objasnio da su u Odesi napravili "specijalni program" sličan poligrafu za proveru 42 miliona stanovnika Ukrajine.

Porošenku je važno pred drugi krug izbora da na svojoj strani ima vojsku i policiju. Ali velika kampanja u armiji koju je sproveo pre prvog kruga nije donela i očekivanu prednost u glasovima kod uniformisanih osoba. U prvom krugu Porošenko je među vojnicima dobio 12.836 glasova, a njegov konkurent i ubedljivi pobednik prvog kruga Vladimir Zelenski 12.423 glasa.

Pročitajte još - Porošenko podneo dokumenta za predsedničku kandidaturu

Porošenko se u predizbornoj kampanji oslonio na tri stuba - crkvu, vojsku i jezik. Ali ni u jednom od tih elemenata nije dobio veliku podršku u narodu. Interesantno je da je Porošenko posle prvog kruga priznao svoju glavnu grešku, "da nije čuo glas Ukrajinaca".

- Moram se izviniti građanima. Jako je opasno kad političar ne sluša što govori narod - priznao je Porošenko.

Bez obzira na njegovo hvalisanje o uspesima u ekonomiji činjenica je da godišnje u pečalbu ide veoma mnogo ljudi, a da pritom 3,2 miliona stalno radi u inostranstvu. Mnogi od njih ne nameravaju da se vrate u zemlju. U martu ove godine Aleksandar Turčinov, sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine, kazao je na forumu u Kijevu da demografska kriza ugrožava nacionalnu bezbednost zemlje.

Porošenkove ideje da građani idu na poligraf su tim čudnije što je početkom ove godine Parlamentarna asambleja Saveta Evrope donela rezoluciju o humanitarnim posledicama rata u Ukrajini u kojoj se izražava zabrinutost zbog stanja u Donbasu. Spomenutim merama Porošenko samo provocira odlazak ljudi i dobijanje pasoša u susednoj Rusiji.

Pročitajte još - RUSIJA ODGOVORILA UKRAJINI: Zabrana uvoza mašina i izvoza nafte

MALE ŠANSE ZA REIZBOR

I PORED svih pokušaja i neobičnih ideja kao što je ova sa poligrafom, Porošenko ima vrlo malo šansi da pobedi u nedelju. Naime, prema poslednjim istraživanjima, za Zelenskog će glasati 72,2 odsto onih koji izlaze na izborna mesta, dok aktuelni predsednik može da računa na tek 25,4 odsto birača.