Oko 2.500 strane dece nalazi se u čuvanom delu sirijskog kampa Al Hol nakon što su pobegli iz poslednjeg uporišta Islamske države, izjavio je danas humanitarni koordinator UN za krizu u Siriji Panos Mumcis pozivajući vlade da ih ne napuštaju.

On je rekao da zemlje moraju da preuzmu odgovornost za vraćanje svojih građana i procesuiraju ih u slučajevima gde je to potrebno, preneo je Rojters.

"Stvarno niko ne bi trebalo da bude bez državljanstva i treba uložiti napor da se pronađe rešenje za ove ljude", rekao je Mumcis na konferenciji za novinare u Ženevi.

PROČITAJTE JOŠ - RUSIJA O RATU U SIRIJI: Amerika štiti teroriste

Deca žive sa oko 10.000 ljudi koji nisu državljani Sirije ili Iraka u "ograničenom delu kampa" kojim upravljaju Kurdi, a u kome se nalazi ukupno 75.000 ljudi.

Među 260 osoba koje su od decembra preminule od neuhranjenosti ili bolesti na putu ka kampu, bilo je 211 dece, pokazuju podaci UN.

PROČITAJTE JOŠ - Mađarska: Brisel finansirao dželata Islamske države

Britanija je opozvala državljanstvo tinejdžeru koji je sa 15 godina otišao da bi se pridružio ID u Siriji, dok su Austrija i Švajcarska saopštile da neće pomagati u dovođenju kući odraslih koji su se pridružili ID.

Mumcis je, pak, rekao da države imaju zakonsku odgovornost, posebno prema deci, od kojih su mnoga rođena u kampovima ID.

"Decu treba tretirati pre svega kao žrtve" i "bez obzira na porodičnu pripadnost", rekao je on.