Američko Ministarstvo pravde objavilo je danas javnosti izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera, prema kome nema dokaza o dosluhu Rusije sa Trampovim izbornim štabom.

Što se tiče pitanja da li je Trampova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom tokom predsedničke kampanje 2016, Maler je napisao:

"Dok je istraga identifikovala brojne veze između pojedinaca sa ruskom vladom i pojedinaca povezanih sa Trampovom kampanjom, dokazi nisu bili dovoljni da se podnese krivična prijava", prenosi agencija AP.

PROČITAJTE JOŠ - Američki mediji: CIA ubedila Trampa da protera ruske diplomate

Maler konstatuje da nema dovoljno dokaza da se bilo koji zvaničnik kampanje optuži za rad kao agent Rusije.

Izveštaj sadrži i navode o Trampovim nastojanjima da preuzme kontrolu nad istragom i izdejstvuje Malerovo uklanjanje sa slučaja, kako bi ga sprečio da istraži potencijalnu opstrukciju pravde od strane američkog predsednika, navodi AP.

U izveštaju stoji da je u junu 2017. godine, Trump naredio savetniku u Beloj kući Donu Mek Ganu da pozove vršioca dužnosti državnog tužioca i kaže mu da se Maler mora smeniti jer je u sukobu interesa, što je ovaj odbio, prenosi AP.

PROČITAJTE JOŠ - Redigovana verzija Mulerovog izveštaja treba da bude objavljena u četvrtak

Za sve to, Maler je u svom izvještaju naveo da ne može konačno da se utvrdi da je Tramp počinio krivično delo ometanje pravde.

Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar je na konferenciji za novinare sat i po pre nego je Ministarstvo pravde objavilo Malerov izveštaj o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore, odlučno branio predsednika Donalda Trampa, naglašavajući da je istragom utvrđeno da Trampova kampanja nije bila u dosluhu sa Moskvom.

Izveštaj, koji se sastoji iz dva dela i ima 448 stranica, govori o tome kako je Tramp stalno pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom o ruskom mešanju.

Maler je naveo 10 epizoda u vezi moguće opstrukcije pravde, uključujući Trumpovo otpuštanje direktora FBI Džejms Komija, predsednikovu direktivu podređenima da se Maler otpusti i pokušaja da se ohrabre svedoci da ne sarađuju u istrazi.

Vilijam Bar je na konferenciji za novinare napomenuo da se u izveštaju iznose detalji o "deset epizoda", povezanih sa Trampom i mogućim pokušajima da se opstruiše pravda ometanjem Malerove istrage, ali je istakao da on i zamenik Rod Rozenstajn nisu bili saglasni sa pojedinim Malerovim pravnim teorijama o opstrukciji pravde i da su smatrali da po zakonskoj definiciji one nisu predstavljale ometanje istrage.

Trampov pravni tim nazvao je rezultate "totalnom pobedom za predsednika".

Odmah posle Barove konferencije za novinare, Tramp je na Tviteru postavio svoju fotografiju i propratni tekst: "Nema dosluha. Nema opstrukcije. Za mrzitelje i radikalne demokratske levičare - KRAJ IGRE".

Bar je kopije izveštaja prosledio Kongresu više od sat posle konferencije za novinare, a demokrate su ga zbog toga optužile da je zakazao konferenciju za novinare da bi uticao na javno mnjenje pre nego što drugi budu u prilici da donesu zaključke o izveštaju.

Demokratski lideri Nensi Pelosi i Čak Šumer zatražili od Malera da svedoči u Kongresu.


PESKOV: SAGLEDATI DA LI JE MALEROV IZVEŠTAJ VREDAN ANALIZE

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da treba sagledati da li je izveštaj specijalnog savetnika SAD Roberta Malera o rezultatima istrage o navodnoj umešanosti Rusije u američke izbore 2016. godine uopšte vredan analize, i da li sa izveštajem treba upoznati ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Nephodno je prelistati dokument, i sagledati da li sadrži nešto vredno analize", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li će Putin biti informisan o izveštaju, preneo je Tass.

Američki državni tužilac Vilijam Bar je ranije izjavio da Malerova istraga nije utvrdila da su Tramp, ili članovi njegovog predizbornog štaba sarađivali sa Rusijom tokom predizborne kampanje 2016. godine.

"Istraga nije utvrdila da su se pripadnici Trampovog predizbornog štaba urotili ili koordinirali sa ruskim vlastima u aktivnostima u vezi sa izborima", rekao je Bar na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.