Izraelske vazduhoplovne snage su navodno prvi put koristile supersoničnu raketu "Rempejdž" (Rampage) vazduh-zemlja za napad na iranske pozicije u Siriji, javljaju strani mediji.

Izrael je navodno napao iransku fabriku raketa zemlja-zemlja u sirijskoj bazi kraj Hame u subotu i satelitski snimci izraelske obaveštajne kompanije ImidžSat Intl (ImageSatIntl, ISI) su pokazale da je potpuno uništena.

Pročitajte još: POGLEDAJTE: Ovako je Izrael raketirao Alep (VIDEO)

"Glavna industrijska postrojenja su potpuno uništena, uključujuči glavni hangar i tri dodatna hangara za proizvodnju i zgrade", navela je ta kompanija, ali Izrael nije preuzeo odgovornost za napad.

Sirijska novinska agencija SANA javila je da su izraelski avioni ispalili rakete iz libanskog vazdušnog prostora oko 02.30 u subotu.

Pročitajte još: Nakon povlačenja Amerike iz Sirije, na scenu stupa — Izrael

Fabrika se nalazi u blizini drugih postrojenja povezanih s iranskim SSM projektom u Siriji koja su i ranije bila meta navodnih izraelskih napada u poslednje dve godine.

Nazvana "Rempejdž" po polularnoj video igri, raketa je supesonična dugometna sa bojevom glavom, raketnim motorom i navigacijom koje omogućava precizno ciljanje.

Eksperti kažu da ta raketa može da bude primećena ali ju je vrlo teško presresti između ostalog zbog brzine. Raketom se naoružavaju borbeni avioni F-15, F1-6 i F-35 .

Raketa dužine 4,7 metara, teška 570 kilograma, je navođena GPS sistemom i može da dejstvuje u svim vremenskim uslovima i danju i noću.

Neki izraelski mediji prenose da je raketa uspešno izbegla unapređene protivraketne presretače tipa S-300.

Raketu je izgradila Izraelska aero-kosmička industrija i ona je u osnovi neutralisala rakete S-300 kojima je nedavno snabdevena sirijska vojska.

Izrael je više puta naglašavao da će učiniti sve što može da spreči Iran da se učvrsti u susednoj Siriji.