DžULIJAN Asanž... Šta u ovo malo zadatih redova napisati o čoveku o kome prosečan stanovnik "informativnog sveta" zna sve? Ima li ikoga iz tog miljea ko nije iščitao bar jednu vest, sa ko zna koliko kilometara dugačkih stranica "Vikiliksa", koji je učinio javnim prljavi svemir političkih mahinacija, prikrivenih ubistava, nameštenih ratova...

Vašingtonski establišment je bio najviše pogođen, zato je optužba o izdaji i potekla iz SAD. Uhapšeni su i zatočeni Asanžovi saradnici. Isticala se opasnost kojoj su izloženi oni čija je imena "Vikiliks" objavio, ali se prikrivao zadah nemorala političkih intriga. Tako rado korišćeni pojmovi, koji poput blizanaca idu jedan uz drugi, "patriota" i "izdajnik", lepili su se godinama uz Asanža. Uzbunjivač, borac za naše pravo da znamo sve, ili haker koji je ugrozio mnoge?

Iako su se posle objava na "Vikiliksu" u mnogim državnim administracijama širom sveta smejuljili, budite sigurni da nijedna vlada na svetu ne želi da se podaci o njenom delovanju otkrivaju. Otuda je poziv na oslobađanje Asanža danas mnogo više građanski, a mnogo manje politički apel.

PROČITAJTE JOŠ - HAPŠENjE OSNIVAČA VIKILIKSA: SAD spremaju nove optužnice protiv Asanža; Tramp bez komentara (VIDEO)


Asanž je novinar. Novinarstvo je i nastalo upravo da bi bilo korektiv vlasti, da može da kaže i ono što oni guraju pod tepih. Demokratija je veličanstveni pojam kojem se tako lako rugamo danas, sloboda objavljivanja podataka je dužnost normalnog društva. Političar ima obavezu da čuva "tajni život" tajni, ali novinar te okove nema, osim ako ih ne zameni bukagijama straha. A strah, Asanž i "Vikiliks" nikad nisu imali.

U Americi, u kojoj bi mogao da bude izručen, čuveni prvi amandman garantuje slobodu govora i štampe i štiti one poput Asanža. Da li će ga zaštititi i ovog puta?