Najveća italijanska banka Unikredit je saopštila da je u grupi banaka optuženih za kartelsko udruživanje u trgovini obveznicama zemalja evrozone u periodu od 2007. do 2012. godine.

Italijanska banka je tu informaciju objavila na zahtev italijanskog tržišnog regulatora, i to više od dva meseca nakon što je Evropska komisija izvestila da su neki trgovci u osam neimenovanih banaka razmenjivali "osetljive" informacije i koordinisali strategiju trgovanja obveznicama denominovanim u evrima, prenosi agencija Rojters.

Unikredit banka navodi da Evropska komisija sumnja da su pojedine podružnice Unikredita prekršile propise koji zabranjuju kartelsko udruživanje, zbog čega bi, kako se dodaje, mogla dobiti novčanu kaznu. Prema propisima EU, kompanije mogu biti kažnjene novčanom kaznom u visini do 10 posto globalnih prihoda.

PROČITAJTE JOŠ - SAKRILI MILIJARDE EVRA: Pretresi objekata zbog poreske prevare koja traje deceniju

Na pitanje da prokomentariše istragu, izvršni direktor Unikredita Žan Pjer Mastije rekao je novinarima: "Kada biste znali ono šta ja znam, poslužili biste se naslovom Šekspirove komedije - "puno buke ni za šta''".

Mastije nije želeo da kaže da li će banka rezervisati novac za pokrivanje eventualne kazne.

Trgovci su se, prema saopštenju EK iz januara, navodno dogovarali uglavnom putem neformalnih kanala za komunikaciju na internetu.

Neimenovani izvor upućen sa situacijom kaže da je u slučaju Unikredita istraga možda povezana sa transakcijama nižerangiranog trgovca obveznicama koji je nekoliko meseci radio u nemačkoj podružnici Unikredita.

Trgovac nije imao pristup primarnom tržištu obveznica, tvrdi izvor, ne navodeći pojedinosti, dok u banci procenjuju da je ta mogućnost ipak jako mala.