Pošto je austrijska vlada, zbog navodne povezanosti desničarskih "Identitarista" sa atentatorom na džamije na Novom Zelandu, pokrenula postupak provere zabrane tog pokreta, na red su došla islamistička udruženja.

Slobodarska partija Austrije (FPO) vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea najpre je bila meta napada zbog veza sa "Identitaristima", a kada se od njih javno distancirala, na nju se svalio sav gnev desno orijentisanih građana, koji su značajno biračko telo na koje računa na svakim izborima.

Za FPO je važno da skrene pažnju sa desničara na islamističke klubove, a za Narodnu partiju (OVP) kancelara Sebastijana Kurca je to prilika da pokaže da nema tolerancije ni prema kojim ekstremistima.

Pročitajte još - Austrija: Islamisti napali Srpkinju zbog krsta koji je nosila oko vrata

Inače, borbu protiv islamizma obe partije žele da iskoriste i u borbi za vlast u Beču, gde će najkasnije za godinu dana biti održani izbori.

Austrijska vlada, posle izbora za Evropski parlament, kako najavljuju mediji, izaćiće s predlogom da se provere islamistička udruženja.

Kao i u slučaju desničarskog pokreta, vlasti će naložiti proveru mogućnosti zatvaranja islamističkih udruženja.

Pojedine islamske organizacije u Austriji, kao što je udruženje "Mili Geris", već su pod nadzorom Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).