Mateo Salvini, italijanski ministar unutrašnjih poslova i lider desničarske stranke Liga izjavio je da želi da formira najveću grupu u Evropskom parlamentu koja bi mogla da „promeni pravila Evrope“.


Salvini je to rekao nakon sastanka sa liderima nemačke Alternative za Nemačku (AfD), Danske narodne partije i finske stranke Pravi Finci u Milanu, prenosi briselski „Politiko“.


Salvini je rekao kako želi da nova grupa ima odlučujuću ulogu u izboru članova naredne Evropske komisije, koja će biti formirana posle izbora za Evropski parlament.


Naš cilj je da budemo vodeća sila i sila promena“, rekao je Salvini.

PROČITAJTE JOŠ: SALVINI PORUČIO: Makron je "laboratorijski proizvod"


Prema njegovim rečima, te četiri stranke radiće zajedno sa tradicionalnim prijateljima, poput Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, iako nije bila prisutna na današnjem sastanku.


Kako je rekao, neke od tema o kojima se govorilo na sastanku bile su kontrola granica i borba protiv terorizma i ekstremizma.


Ambiciozni cilj svih nas za ovim stolom jeste da podarimo život novoj grupi u narednom Evropskom parlamentu. Grupa bi bila najveća, najznačajnija, najodređenija i opredeljena za budućnost u narednom EP“, rekao je Salvini.


Iako stranke imaju različitosti, one će pokušati da promene „noćnu moru trenutnih prioriteta EU“, rekao je Salvini i dodao da se u centar moraju vratiti rad, porodica, bezbednost i odbrana životne sredine.


PROČITAJTE JOŠ: Salvini: Zlato Banke Italije pripada italijanskom narodu


Jedan od lidera AfD-a Jorg Mojten izjavio je da je grupa nazvana Evropska alijansa naroda i nacija i da je već počela sa radom.


Prema njegovim rečima, grupa će pokrenuti platformu kojom bi ujedinila sve evroskeptičke stranke, „ukoliko žele da se nađu pod istim krovom“.


Poslanik Danske narodne partije Anders Vistisen opisao je novu alijansu kao otvoreni poziv svim strankama koje isto razmišljaju i koje žele „da sede sa nama“.


Ostaje da se vidi ko će se pridružiti novoj alijansi. Ono što nas ujedinjuje, jeste veće od stvari koje nas razdvajaju“, rekao je Vistisen.

(sputniknews.com)