Izraelske snage su danas napale ciljeve širom pojasa Gaze, uključujući kancelariju glavnog vođe Hamasa, u odgovoru na iznenadni jutrošnji raketni napad sa te palestinske teritorije u kojem je ranjeno sedmoro ljudi u centralnom Izraelu.

Nekoliko udara iz vazduha čulo se u pojasu, a u jednoj snažnoj eksploziji je srušena višespratnica u Gaza Sitiju. Izrael je rekao da je ta zgrada služila kao štab vojne obaveštajne službe Hamasa.

Eksplozija je bila toliko jaka da su delovi zidova odleteli na krov biroa AP-a, koji se nalazi na jedanaestom spratu susedne zgrade.

Naknadno je javljeno da je u još jednoj eksploziji uništena kancelarija lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

Izveštaja o žrtvama još nije bilo. Izraelska vojska je pre udara ispalila pucnje upozorenja da bile evakuisane zgrade.

Izraelska vojska je pojačala svoje snage na granici pojasa Gaze i razmestila sisteme za protivraketnu odbranu u očekivanju novih žestokih sukoba sa islamskim ekstremističkim Hamasom koji vlada tom palestinskom teritorijom.


U većini velikih gradova u Izraelu su otvorena javna skloništa, a na jugu zemlje otkazani su sportski događaji i javni transport. Lideri Hamasa su u međuvremenu prešli u ilegalu.

Izraelski mediji navode da bi sukobi mogli trajati danima. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je u Vašingtonu da Izrael neće tolerisati raketni napad i da odgovara silovito na okrutnu agresiju.

Dalekometna raketa ispaljena sa juga pojasa Gaze pala je na jednu kuću i srušila je u Mišmoretu, severno od Tel Aviva.


U eksploziji je ranjeno je šest članova jedne porodice, uključujući troje dece kao i jednu osobu iz susedne kuće.

Iznenadni sukob izbio je u vreme osetljive situacije i za Netanjahua i za Hamas.

Netanjahu, koji je skoro 13 godina na vlasti, teži da peti put bude postane premijer nakon parlamentarnih izbora 9. aprila ali ga njegovi rivali optužuju, između ostalog,da je isuviše blag prema Hamasu.

On je u nedelju otputovao u Vašington da slavi američko priznanje kontrole Izraela nad Golanom, a umesto toga je bio primoran da skrati tu posetu i da se vrati u Izrael već danas.


Lider Hamasa Hanije izdao je saopštenje u kojem je upozorio Izrael da će se osvetiti za napade i da palestinski narod neće predati.

Ciljevi Hamasa su napadnuti u vreme kada je ta organizacija suočena s inače retkim protestima zbog loših uslova života u Gazi.

To je rezultat izraelske i egipatske blokade i sankcija Palestinske uprave, u kojoj dominira rivalski Hamas, te lošeg upravljanja hamasovaca.

HAMAS OBJAVIO PREKID VATRE S IZRAELOM

Lideri palestinskog Hamasa koji vlada pojasom Gaze rekli su večeras da je Egipat posredovao u prekidu vatre kako bi se okončala najnovija eskalacija sukoba s Izraelom.

Mediji Hamasa su naveli da je prekid vatre stupio na snagu večeras u 22 sata po lokalnom vremenu (21 po srednjeevropskom).

Izraelske reakcije nije odmah bilo, ali su izraelski mediji to preneli.

Prekid vatre objavljen je nakon što su ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili najmanje deset raketa prema Izraelu pošto je u izraelskom udaru iz vazduha uništena kancelarija glavnog vođe Hamasa Ismaila Hanijea, javio je AP.