Više od 9.000 stranaca, žena i dece, bliskih džihadistima nalazi se u kampu za raseljene na severoistoku Sirije, izjavio je danas kurdski zvaničnik.

"Broj stranaca povezanih sa Islamskom državom u kampu Al Hol prelazi broj od 9.000, od čega su više od 6.500 deca", izjavio je Frans presu portparol kurdskih snaga u Siriji, Lukman Ahmi dva dana nakon što je arapsko-kurdska koalicija saopštila kraj samoproglašenog kalifata Islamske države.

On je dodao da je taj broj utvrđen prošle nedelje.

PROČITAJTE JOŠ - DOGOVOR ASADA SA KURDIMA: Sirijske trupe preuzele grad na severu pre invazije Turske

Prema njegovim rečima, u kampu nema boraca Islamske države već borave članovi porodice koje su zarobile kurdske snage.

Ahmi nije rekao koje su nacionalnosti žene i deca u kampu ali je dodao da poziva UN i međunarodnu zajednicu da pomogne u rešavanju tog pitanja.

PROČITAJTE JOŠ - TRAMP I ERDOGAN DOGOVORILI: Sprečiti "vakum vlasti" zbog Sirije

Sirijske demokratske snage (SDF) koju čini arapsko-kurdska koalicija je pre dva dana saopštila da je proterala džihadiste iz poslednjeg uporišta na istoku Sirije.

Ta koalicija, koja je imala podršku međunarodne koalicije predvođene SAD, navela je da je pobedila džihadiste i eliminisala samoproglašeni kalifat Islamske države koja je 2014. godine zauzela velike delove teritorija Sirije i Iraka.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji. Konflikt koji je počeo represijom protesta opozicije u martu 2011. godine, tokom godina je postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.