Ruska državna korporacija za kosmiške aktivnosti, Roskosmos, planira da iznese program istraživanja Meseca u vladi sredinom ove godine i da održi Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) ako se Amerika povuče, rekao je danas direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Program istraživanja Meseca biće izneta u sklopu usvajanja nove verzije osnova državne politike o aktivnostima u svemiru. Mislim da će to biti sredinom ove godine, rekao je Rogozin, prenela je agencija Tass.

Kako je naveo, sednica Saveta bezbednosti posvećena svemirskim aktivnostima biće održana pre završetka proleća i sva ta pitanja biće razmotrena.

PROČITAJTE JOŠ - Rupa na kapsuli Međunarodne svemirske stanice nastala iznutra

Roskosmos će, kako je rekao Rogozin, sačuvati Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti čak i ako se američka strana povuče iz projekta.

"To je predlog Roskosmosa. Verujemo da možemo da sačuvamo stanicu u slučaju da Amerikaci odluče da se povuku iz projekta, zajedno sa drugim zemljama i partnerima", istakao je Rogozin.

Imamo tehnološke i tehničke sposobnosti da održimo stanicu u orbiti i da potpuno obezbedimo električnu energiju i vodu tamo, zaključio je Rogozin, prenela je ruska agencija.