Kruzer koji se nalazi blizu obala Norveške poslao je poziv u pomoć da se što pre evakuiše 1.373 putnika koji se nalaze na njemu. Do 23 sata spaseno je 166 putnika, javljaju norveški mediji.

Dok traje spasavanje, na društvenim mrežama su se pojavili zastrašujući snimci koji prikazuju kako se kruzer pod naletima talasa naginje s jedne na drugu stranu.

Istovremeno, inventar leti po brodskom podu. Nameštaj se sjuruje ka putnicima, a delovi otpadaju sa plafona.U drugim, obezbeđenim delovima broda, situacija je ipak mirnija. Većina putnika satima čeka evakuaciju.

Prema pisanjima norveških medija, talasi dostižu visinu oko osam metara.Na kruzeru je otkazao motor u vetrovitim uslovima putovanja, ali, kako se navodi, jedna od mašina ponovo je u funkciji. Spasilačka služba navodi da je kruzer plutao ka kopnu.TEGLjAČ I DVA BRODA DOVLAČE KRUZER DO LUKE

Evakuacija putnika sa norveškog kruzera "Viking skaj" obustavljeno je danas kako bi brod mogao da bude dovučen do obližnje luke, a u toj akciji učestvuju tegljača i još dva broda.

Kompanije u čijem je vlasništvu kruzer saopštila je da je, pre nego što je danas počelo dovlačenje kruzera u luku Molde, sa broda evakuisano 479 putnika, dok je 436 putnika i 458 članova posade ostalo na brodu.

Direktor kompanije u čijem je vlasništvu kruzer Torstajn Hagen pozdravio je operaciju norveških vlasti, ali i posada brodova koji učestvuju u spasavanju, prenosi AP.

On je za norveški list VG rekao da su dešavanja na kruzeru bila najgora koje je do sada doživeo, ali da izgleda da će sve proći dobro.

Hagen, brodovlasnik i jedan od najbogatijih Norvežana, rekao je da je veoma ponosan na posadu.

U trenutku kada je ustanovljeno da kruzer ima probleme sa motorom na njemu se nalazilo 1.373 putnika i članova posade, a sam proces spasavanja i evakuacije putnika odvijao se pod otežanim okolnostima zbog jakog vetra i talasa visokih više od osam metara.

Norveška policija saopštila je da je 17 evakuisanih putnika smešteno u bonicu sa povredama.