Tim ekonomskih savetnika nemačke vlade gotovo je prepolovio prognozu rasta Nemačke za ovu godinu na 0,8 odsto, što je najnovije u nizu smanjenja projekcija ekonomske ekspanzije za najveću evropsku ekonomiju.

U današnjem redovnom ažuriranom izveštaju, panel ekonomista je srezao prognozu rasta za 2019. godinu sa prethodnih 1,5 posto, ali je naveo da bi sledeće godine rast trebalo da ubrza na 1,7 procenata, prenosi agencija AP.

Pročitajte još: Šili: Nemačka ekonomija zahteva nove migrante

Ovo smanjenje dolazi nakon što su Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond snizili izglede rasta nemačkog bruto domaćeg proizvoda za 2019.

Nezavisni eksperti su u saopštenju naveli da su na nižu prognozu snažno uticale naknadni posledice slabih ekonomskih rezultata na kraju prošle godine, kada je privredni rast u velikoj meri ukočen jednokratnim faktorima vezanim za nove standarde o emisiji gasova u automobilskoj industriji.

Nemački proizvođači automobila suočili su se tada sa problemima kod sertifikacije vozila prema novim, realnijim testovima emisije gasova koji su stupili na snagu 1. septembra.

Eksperti su takođe ukazali na visoke rizike koje u pogledu budućnosti predstavljaju neizvesnost oko Bregzita i globalni trgovinski sporovi.

Kristof Šmit, predsednik panela ekonomista, rekao je da je "vrhunac nemačkog oporavka završen, ali se ne očekuje recesija s obzirom na snažnu domaću tražnju".