OD STALNOG DOPISNIKA: PARIZ


DO žestokih sukoba došlo je danas na Jelisejskim poljima u Parizu, u 18. po redu okupljanju "žutih prsluka". Neredi su izbili dosta rano, protivno pređašnjim običajima, kada su se obračuni između snaga reda i najmilitantnijih protestanata odvijali tek krajem dana.

Čuveni trg kod Trijumfalne kapije bio je potpuno prekriven gustim dimom, a u pozadini su se čule detonacije. S jedne strane su letele dimne bombe i gumeni meci, a s druge izvaljene kamene kocke iz kolovoza, boce i drugi priručni materijal. Trg je po podne bio potpuno prekriven čaurama.

U velikom podmetnutom požaru u jednoj banci, plamen je zahvatio čitavu zgradu iz koje su evakuisani stanari i, u poslednji čas, majka s dvomesečnom bebom. Na više mesta na Jelisejskim poljima gorele su barikade, dok su demonstranti nosili zastave Francuske i njenih regiona.

Pročitajte još: Žuti prsluci na ulicama Francuske 15. vikend za redom

Na "najlepšoj aveniji na svetu" razbijeno je i opljačkano više butika i restorana. Poznati restoran "Fukets" je uništen i spolja i iznutra. Jedanaestoro ljudi je povređeno. Medijsku scenu su obišli snimci tri policijska automobila koja, pod zvucima sirena, beže u rikverc, pred razjarenim učesnicima protesta.

Kako je izbrojala policija, do 14 sati na ulicama Pariza bilo je oko deset hiljada ljudi, dok je istovremeno red čuvalo pet hiljada policajaca. Demonstriralo se i u drugim gradovima. "Žuti prsluci" su obećali da će ovoga puta, za završetak dvomesečne nacionalne debate koju je pokrenuo predsednik Makron, i povodom četvrtog meseca protesta, povećati mobilizaciju.


Policija uzvraćala gumenim mecima i suzavcem  - Foto AP


Policijski sindikati ističu zamor snaga reda koji se bore da očuvaju mir već 18 sedmica i poručuju da politička kriza traži politička rešenja, a ne policijska. Opozicija kritikuje vlast da je nesposobna da zavede red u zemlji koja je već mesecima paralizovana.


"PRSLUCI" I ANARHISTI

Među "žute prsluke" uvukao se i znatan broj anarhista s namerom da se žestoko obračunaju sa simbolima bogatstva i glamura, kao i sa snagama reda. Istovremeno, u Parizu je paralelno održan i drugi skup, marš protiv klimatskih promena, na kome se, između trgova Opera i Republika, okupilo tridesetak hiljada ljudi.