Novozelanđanin srpskog porekla Dragan Dujaković kaže da sam grad ima svega 1.000 policajaca, koji ne nose oružje.

- Ništa nije moglo da sluti da bi ovako nešto moglo da se dogodi u Krajstčerču - kaže za N1 Dragan Dujaković, Novozelanđanin srpskog porekla, koji 11 godina živi u tom gradu.

On svedoči da je nakon napada koji se dogodio u 13.30 po lokalnom vremenu ceo grad u šoku. Bilo je, dodaje, informacija da se devet napadača nalazilo u centru grada što je izazvalo dodatnu paniku.

Škole su bile zatvorene do sedam sati po lokalnom vremenu, a đaci nisu smeli da izlaze iz učionica. Takođe, centar grada je bio zatvoren za saobraćaj, a zatvarane su i prodavnice i tržni centri.

Navodi i da je vojska u Krajstčerč poslala dodatne snage, s obzirom da sam grad ima svega 1.000 policajaca.

- Ljudi su i dalje uplašeni. Ono što sam video verovatno može da se izjednači sa nekim stvarima iz građanskih ratova koje smo mi preživali - kaže Dujaković koji živi blizu Linvuda gde se desio jedan od napada.

Dodaje da bolnica koja ima 12 operacionih sala "radi non-stop", navodeći da nikad nije video toliko policije i hitne pomoći.

- Ovo je "kraj nevinosti" za Novi Zeland pošto ovo niko nikad nije očekivao da će ovde da se desi. Ovde svi dođu da bi živeli normalan život. Policija čak ni ne nosi oružje sa sobom - kaže Dujaković.

On napominje da je glavni protagonista uhapšen blizu jedne srednje škole u centru grada.

- To su bile scene haosa. Pokušao sam da zovem svoju ćerku. Ona mi je samo šaputala da su svi ispod stolova i da ne smeju da mrdaju - rekao je Dujaković.

Novozelandska policija je saopštila da je 49 osoba ubijeno, a 48 povređeno u pucnjavi u dve džamije.