Terorista Brenton Tarant, koji je brutalno ubio vernike u džamiji na Novom Zelandu, u svom manifestu, između ostalog, tvrdi kako je morao da se osveti zbog ubistva 11-godišnje Ebe Akerlund.

Eba Akerlund ubijena je u terorističkom napadu na Stokholm 2017. godine. Tad je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom ubio četvoro ljudi. Napisao je da se devojčica vraćala iz škole kući kad ju je ubio islamista.

- Nisam više mogao da ignorišem napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju veru i na moju dušu. Ne mogu dfa ignorišem - napisao je.

Eba, koja je bila delomično gluva, nestala je nakon što se Uzbekistanac ukradenim kamionom zabio u grupu ljudi u Stokholmu. Nakon napada njeni roditelji su na društvenim mrežama objavili njene fotografije kako bi je pronašli. Ubrzo se pojavila informacija da je devojčica poginula u napadu.

U manifestu na 74 stranice ubice sa Novog Zelanda, Eba je spomenuta više puta.

Eba je bila nešto drugačije. Mlada, nevina i mrtva Eba. Njena smrt, za koju su krivi uljezi, njena nasilna smrt naterala me je da učinim ovo - napisao je manijak.


Otac devojčice, Stefan Akerlund, zgrožen je činjenicom da je terorista s Novog Zelanda iskoristio njenu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin.

- Oblio me hladan znoj kada sam ugledao oružje s imenom moje ćerke na njemu. Kada ćemo najzad moći da tugujemo u miru - rekao je otac devojčice za Dejli bist.

Njena majka Dženet Akerlund rekla je kako se naježila kada je čula da je njeno ime spomenuto u manifestu.

- Tragično je što je Ebino ime spomenjeno u političkoj propagandi - dodala je ona.