Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je tokom nastupa u Zakarpatju izgovorio lapsus, podržavši „neprijatelje Ukrajine“.

Kako navodi ukrajinski portal Strana.ua, u predizbornom govoru ukrajinski lider je posebnu pažnju posvetio vojnicima i njihovoj ulozi u zaštiti države.

„Zahvaljujem svim dobrovoljcima, volonterima, vojnicima, svima koji su štitili neprijatelja, vaš prekrasni kraj i celu Ukrajinu“, izjavio je Porošenko.

Ukrajinski predsednik je naveo da neprijateljima države smatra Rusiju i siromaštvo.

Porošenko je u februaru izgovorio sličan lapsus. Nastupajući na mitingu u gradu Žolkva, ukrajinski predsednik je obećao da će „pružiti otpor ukrajinskom agresoru“.

PROČITAJTE JOŠ - Zaev Holokaust nazvao "jevrejskom tradicijom", pa se izvinio

Pre godinu dana Porošenko je izjavio da teritoriju Krima i Donbasa gazi „čizma ukrajinskog okupatora“, a govorio je i o „podlosti ukrajinskog režima“.

Predsednik Međunarodnog saveta ruskih sunarodnika Vadim Kolesničenko je uveren da Porošenko izgovara lapsuse koji potvrđuju Frojdovu teoriju, odnosno da s vremena na vreme slučajno izgovara ono što zaista misli.

Izbori za predsednika Ukrajina biće održani 31. marta. Za predsedničku funkciju bori se 39 kandidata. Prema anketama, najviše glasova mogao bi da osvoji šoumen Vladimir Zelenski. Za podršku Zelenskom izjasnilo se 27 odsto žitelja zemlje. Rejting aktuelnog šefa države Petra Porošenka je, prema istraživanju javnog mnjenja, blizu 20 procenata, dok bi liderka partije „Baktivščina“ Julija Timošenko mogla da dobije oko 15 procenata glasova.

(Sputnjik)