Predsednik grčkog parlamenta Nikolaos Vučić ocenio je danas da Prespanski dogovor otvara put za prijateljstvo i partnerstvo Grčke i Severne Makedonije. On je to rekao na sastanku sa šefom diplomatije Severne Makedonije Nikolom Dimitrovim, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Atini.

Vučić je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, izrazio uverenje da će grčka strana pri primeni Prespanskog dogovora "uložiti napore da rezutati budu vidljivi u svim aspektima saradnje".

U grčkom parlamentu, rekao je, treba da se formiraju odbori za prijateljstvo Grčke i Severne Makedonije, a dao je i podršku evropskom putu Severne Makedonije u kontekstu otpočinjanja pregovora sa EU.

PROČITAJTE JOŠ - ATINA POSVEĆENA PRESPANSKOM DOGOVORU? U Skoplju opušteno iščekivanje glasanja o poverenju vladi Aleksisa Ciprasa

Vučić i Dimitrov su, navodi se, izrazili zadovoljstvo završetkom unutrašnjih procedura za ratifikaciju Dogovora iz Prespe u dve susedne zemlje i njegovim stupanjem na snagu i založili se za njegovu uspešnu implementaciju.

Dimitrov je istakao da je to istorijski korak i značajna demonstracija zalaganja za građenje dobrosusedstva, saradnje i konstruktivnih i pozitivnih odnosa.

"Mislim da smo otvorili ogroman potencijal za odnose dve zemlje i da nećemo stati dok ne ubedimo i poslednjeg građanina i u Grčkoj i u Severnoj Makdoniji da je ovo bio pravi potez, kao i da su naše dve nacije prirodni saveznici", rekao je Dimitrov.

Tokom posete Atini Dimitrov će se, kako je najavljeno, sresti i sa grčkom kolegom Jorogosom Katrugalosom i govoriti na okruglom stolu "Transformacija u jugoistočnom Mediteranu" u okviru akademske konferencije "Grčka spoljna politika u 21. veku", čiji je organizator bivši ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas.