Jedan od napadača u džamiji na Novom Zelandu prenosio je uživo preko Fejsbuka kako puca na vernike.

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarantu, ali ga je Fejsbuk ubrzo obrisao.

Snimak je napravljen očigledno preko kamere koju je nosio na svojoj glavi. On pokazuje muškarca kako se u borbenoj vojnoj opremi vozi do džamije Al Nur u centru Krajstčerča.

Pročitajte još - OVO JE TERORISTA KOJI JE UBIO 40 LjUDI NA NOVOM ZELANDU: Masakr uživo prenosio na Fejsbuku, pucao i na decu (FOTO)

Pošto je parkirao vozilo, uzima jednu od više pušaka iz kola i ulazi u džamiju. Zatim, približivši se vratima počinje da puca.

Na snimcima se vidi i kako je ovaj muškarac proveo u džamiji nekoliko minuta, menjajući municiju nekoliko puta.

Pročitajte još - STRAVIČAN MASAKR NA NOVOM ZELANDU: 40 mrtvih, 20 ranjenih u pucnjavama na džamije (FOTO/VIDEO)

U jednom trenutku izlazi iz džamije da uzme još jedno oružje iz automobila, puca na ljude na ulici a zatim se vraća i sistematski puca u tela.

Zatim odlazi, pucajući u još jednu prolaznicu na ulici, pre nego što se odvezao svojim automobilom, ispalivši još jedan hitac kroz prozor.

Policija je saopštila da radi na tome da ukloni snimak sa Interneta. Oglasio se i Fejsbuk navodeći da je uklonio zabrinjavajuće profile i da je obrisao sve poruke podrške napadima.

GUGL, FEJSBUK I TVITER POD NADZOROM ZBOG SNIMKA NAPADA

Kompanije Gugl, Fejsbuk i Tviter našle su se danas pod nadzorom zbog ekstremističkog sadržaja na njihovim platformama, pošto je pucnjava na Novom Zelandu, u kojoj je ubijeno najmanje 49 osoba, uživo prenošena putem video snimka, koji je masovno deljen na internetu.

Snimak napada na dve džamije uživo je prenošen na Fejsbuku, a potom su ga korisnici te društvene mreže delili na drugim platformama, prenosi Rojters.

Nakon pucnjave, oglasili su se Fejsbuk, Tviter i Jutjub, navodeći da rade na uklanjanju snimaka.

"Policija nas je upozorila na video snimak na Fejsbuku ubrzo nakon što je počeo prenos uživo i mi smo brzo uklonili naloge napadačca na Fejsbuku i Instagramu, kao i snimak", navode iz Fejsbuka dodajući i da rade na uklanjanju iskazivanja podrške ili pohvala tom zločinu i napadaču.

Iz Tvitera poručuju da sarađuju sa organima vlasti kako bi olakšali istragu u vezi sa napadima na džamije.

I kompanija Alfabet, koja je vlasnik Jutjuba, saopštila je da radi na uklanjanju bilo kakvih nasilnih snimaka.

Međutim, kako navodi Rojters, nekoliko sati nakon napada, kopije snimaka su i dalje bile dostupne na Fejsbuku, Tviteru, Jutjubu, kao i na Instagramu i Vacapu, koji su u vlasništvu Fejsbuka.