MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


AMERIČKI predlog teksta zakona koji su sastavili kongresmeni i po kojem tamošnja nacionalna obaveštajna služba u toku pola godine mora da pripremi izveštaj o "prihodima i imovini Putina", još je jedan pokazatelj rusofobije i negativno će se odraziti na odnose dveju zemalja, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol predsednika RF.

Projekat zakona koji su napravili američki kongresmeni obavezuje direktora nacionalne obaveštajne službe da otkrije informaciju o prihodima i imovini Putina.

Pošto su u Vašingtonu svesni da neće moći da pronađu Putinove račune u stranim bankama jer ih on i nema, oni će nastojati da otkriju ima li on bogatstvo koje se vodi na druge osobe. Na osnovi tog zakona kopaće se po računima i bogatstvu najbližih Putinovih političkih saradnika, kao i biznismena koji se smatraju njegovim prijateljima.

Putinova plata nije tajna i on, po zakonu RF, svake godine saopštava javnosti podatke o svojim prihodima. U aprilu 2018. iz Kremlja su saopštili da je u 2017. Putin imao prihode 18,7 miliona rubalja (jedan evro je 74 rublje). Što se tiče nekretnina, Putin ima stan, garažno mesto i automobil "gaz M-21" i automobilsku prikolicu. U 2016. Putin je imao prihod od 8,86 miliona rubalja, a osim stana, automobila i prikolice imao je i zemljišnu parcelu od 1.500 metara kvadratnih.

PROČITAJTE JOŠ - Ruski bankar ostavio sve u šoku: Predsedniče, moram da uzmem novac sa vašeg ličnog računa; Evo šta mu je Putin rekao (VIDEO)

Zbog prodaje nekretnine njemu su u 2017. porasli prihodi. Putin pored plate prima i vojnu penziju. Račun ima domaćoj banci Rusija, koja je inače, pod američkim sankcijama.

Sve te aktivnosti protiv Putina u Vašingtonu se objašnjavaju nastojanjem da se zaustavi aktivnost Kremlja koji pokušava da "nanese štetu američkoj demokratiji".

Zvuči neubedljivo da će brojanjem Putinovog novca SAD zaštititi svoju demokratiju. Cilj je ipak drugi - Amerikanci žele da preko svojih obaveštajca kompromituju ruskog predsednika i umanje njegovu veliku popularnost u zemlji tvrdnjom da se njegovo bogatstvo skriva kod prijatelja i zemljaka iz "klana iz Sankt Peterburga".


I PORODICA "POD LUPOM"

AKO spomenuti predlog zakona potpiše predsednik Tramp, američki obaveštajci bi trebalo da otkriju podatke i o primanjima članova Putinove porodice, odnosno obeju ćerki. Osim toga, američki obaveštajci će dobiti zadatak da traže Putinov novac, akcije i nekretnine u inostranstvu.