MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


VELIKI korupcijski skandal koji su nedavno otkrili novinari mogao bi definitivno da smanji šanse Petra Porošenka da 31. marta ponovo pobedi na predsedničkim izborima, bar sudeći prema scenama sa ulica grada Čerkasija gde je tokom vikenda došlo do sukoba policije i ultradesničarskih demonstranata koji su pokušali da ometu predizborni miting predsednika Ukrajine i naterali ga da pobegne.

Čerkasi je udaljen oko 150 kilometara jugoistočno od ukrajinske prestonice Kijeva.

Izveštaji govore da je više desetina članova stranke Nacionalni korpus pokušalo da uleti na binu na kojoj je Porošenko držao govor u okviru kampanje za predsedničke izbore, kao i da su pokušali da blokiraju kolonu vozila u kojoj je on bio.

Policija je objavila da je u demonstrante ispaljen suzavac.

Pošto je Porošenko ipak uspeo da pobegne sa bine, nacionalisti su se uputili ka zgradi u kojoj su kancelarije gubernatora oblasti tražeći da državno rukovodstvo kaže kako je moglo doći do ove krađe. Tada je došlo do velike tučnjave demonstranata i policije u kojoj su povređena 22 policajca od kojih je 19 završilo u bolnici.

Nacionalisti su Porošenka ispratili povicima "Predsednik ne može da pobegne od nas".

PROČITAJTE I: Porošenko diže ratnu nervozu!

Ozlojeđeni ministar ukrajinske policije Arsenij Avakov izjavio je da će biti kažnjeni članovi "nacionalnog korpusa" koji su se sukobili sa policijom u Čerkasima.

Nezadovoljstvo članova Nacionalnog korpusa inicirano je korupcijskim skandalom u kojem su ljudi bliski Porošenku prodavali rezervne delove za vojnu tehniku po ceni čak 300 odsto iznad tržišne. Na tim mahinacijama činovnici "Ukroboronoproma", organizacije koja se bavi proizvodnjom vojne tehnike, ukrali su najmanje devet miliona dolara.

Uzalud sada ukrajinsko tužilaštvo tvrdi da je i ono bilo na tragu da otkrije ovaj slučaj korupcije, a da su novinari koji su sve objavili, samo bili brži.

Nezadovoljstvo zbog korupcije raširilo se iz Kijeva i u druge delove Ukrajine, pa je tako došlo do sukoba u Čerkasima. Inače, ratoborni nacionalisti tražili su od Porošenka da uhapsi bivšeg zamenika sekretara Saveta nacionalne bezbednosti Olega Gladkovskog i njegovog sina Igora.

Pre toga su ukrajinski nacionalisti u Kijevu takođe tražili hapšenja učesnika afere sa preplaćenim rezervnim delovima za vojnu tehniku.

Da bi izašao iz sadašnje situacije predsednik Porošenko obećava da će biti organizovana međunarodna finansijska kontrola koja će pregledati sve ugovore Ukrajinske odbrambene industrije.


OSTALO PET KANDIDATA

IAKO je izborna komisija prihvatila kandidature 39 osoba na predsedničkim izborima, glasači će birati između samo pet kandidata. Većina njih se sama povukla, a od "finalista", prema poslednjim istraživanjima, favorit je humorista Vladimir Zelenski, za njim slede aktuelni predsednik Petar Porošenko, zatim bivša premijerka Julija Timošenko, poslanik Jurij Bojko i bivši ministar odbrane Anatolij Gricenko.