Sindikalni aktivisti su jutros u Gdanjsku sami, da preduhitre gradske vlasti, uklonili sa platoa ispred crkve svete Brigite kontroverzni spomenik legendarnom kapelanu nezavisnih sindikata Solidarnost, katoličkom svešteniku Henriku Jankovskom, kasnije osumnjičenom za pedofiliju.

Pročitajte još: Vatikan hoće da stane na put silovanju dece

"Nismo u stanju da ga zaštitimo i može da bude uništen zato što grad Gdanjsk ne štiti spomenike od bandita", kazao je danas šef sindikata Solidarnost u Gdanjsku Kšištof Došla portalu nedeljnika Tigodnjik Solidarnošć.

Spomenik su u noći na 21. februar oborila, na pripremljene automobilske gume da se ne ošteti, trojica Poljaka građanskih aktivista a položeni kip sveštenika prekrili su belim ruhom ministranta i dečijim gaćicama kao simbolom patnje žrtava sveštenika pedofila u Poljskoj katoličkoj crkvi.

Pročitajte još: VATIKAN REAGOVAO: Sveštenik suspendovan zbog seksualnog zlostavljanja dece

Bez dozvole gradskih vlasti spomenik kontroverznom svešteniku za nekoliko dana su ponovo postavili sindikalni aktivisti i dežurali su oko njega da ga neko ponovo ne obori ili da ponovo ne išara postolje crvenom farbom i optužbama "pedofil".

Vlasti Gdanjska su, međutim, u četvrtak izglasale da kontroverznom svešteniku oduzmu počasno građanstvo u Gdanjsku, da se trgu na kome stoji spomenik oduzme ime Henrika Jankovskog a takođe da se spomenik negde skloni dok sudovi ne reše da li su istinite vrlo ozbiljne optužbe i svedočenja da je ugledni velikodostojnik seksualno zlostavljao decu, dečake i devojčice.

Te optužbe o kojima se samo šuškalo prvi je u javnost izneo prošle godine liberalni dnevnik Gazeta viborča u članku "Tajna svete Brigite. Zašto je Poljska katolička crkva godinama dozvoljavala svešteniku Jankovskom da napastvuje decu?".

"Vatikan jeste protiv pedofilije, ali jasno je rečeno da takve optužbe treba razjasniti pred sudom", kritikovao je danas jedan od sindikalnih lidera u Gdanjsku Karol Gužikjevič gradske vlasti što nisu sačekale sa oduzimanjem počasti Jankovskom da se pred sudom dokažu ili opovrgnu optužbe za napastvovanje dece.

Pristalice kontroverznog pokojnog velikodostojnika, kojem su spomenik podigli od dobrovoljnih priloga vernika 2012. godine, traže da odbornicima iz opozicionih partija, pre svega Građanske platforme koji su na vlasti u Gdanjsku na lokalnom nivou, Poljska katolička crkva zabrani da ulaze u crkvu svete Brigite.

Gužikjevič je rekao danas da su lokalni odbornici vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda pokrenuli incijativu da u znak odmazde počasni građanin Gdanjska prestane da bude nemački pisac Ginter Gras.

"To će biti ispit koliko je gradonačelnica Dulkjevič Poljakinja. Ginter Gras je bio dokazani SS-ovac u najgoroj jedinici na vlastitu želju. Ne zaslužuje ni svoju klupu ni da bude počasni građanin Gdanjska", kazao je Gužikjevič, javlja Gazeta viborča.