FOTELjA predsednika vlade u Estoniji, smeši se Kaji Kalas (41), liderki opozicione Reformske partije desnog centra. Ova stranka je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, pa bi Kalasova mogla da postane prva žena premijer ove baltičke države.

Reformska partija je inkasirala 29 odsto glasova, a Partija centra, sadašnjeg premijera Jurija Ratasa, 23 procenta. Pred estonskim strankama su teški pregovori oko formiranja vlade, i zato što je treće mesto zauzela antiimigrantska Estonska konzervativna narodna partija sa 17,8 odsto glasova. Predvode je otac i sin Mart i Martin Helme, a više je nego udvostručila broj glasova u odnosu na izbore iz 2015. godine, kada je dobila poverenje samo 8,1 odsto Estonaca.


PROČITAJTE I: Izbori u Estoniji, 26 odsto glasalo putem interneta


Kaja, ćerka osnivača partije, bivšeg premijera Sima Kalasa, istakla je da su "sve opcije na stolu", ali se odmah ogradila: - Konzervativna narodna stranka Estonije nije naš izbor.

I Reformska stranka i Partija centra bazirale su svoje kampanje na poreskim promenama, prevashodno na državnoj pomoći pri otvaranju novih radnih mesta, kao i na jačanju nacionalne kase. Obe partije snažno podržavaju članstvo u EU i NATO. Ruska manjina u Estoniji, koja čini četvrtinu stanovništva, bila je važno pitanje u kampanji. Partija centra želi da održi zajednički školski sistem na estonskom i ruskom jeziku, što Reformska i Konzervativna narodna stranka planiraju da ukinu.

INTERNET GLASANjE

ČETVRTINA ukupnog glasačkog tela u Estoniji od skoro milion ljudi, glasala je putem interneta. Rok za elektronsko izjašnjavanje, bio je 27. februar.