UNICEF je danas upozorio da se broj globalnih slučajeva malih boginja povećao do alarmantnog nivoa i da je situacija najkritičnija u deset zemalja koje čine 74 odsto ukupnog povećanja, kao i nekim zemljama koje su ranije bile označene kao zemlje bez malih boginja.

Pročitajte još: MALE BOGINjE U FABRICI: Za dve nedelje obolelo 55

Globalno gledajući, 98 zemalja je izvestilo o povećanom broju slučajeva malih boginja u 2018. godini u odnosu na 2017-u, što predstavlja opadanje napretka u borbi protiv ove visoko preventabilne bolesti koja potencijalno može da ima smrtni ishod.

U Ukrajini, na Filipinima i u Brazilu je bio najveći porast slučajeva od 2017 do 2018. godine.

Samo u Ukrajini je zabeleženo 35,120 slučajeva 2018. godine, a prema podacime Vlade ove zemlje, dodatnih 24.042 osoba je zaraženo samo u prvih par meseci 2019. godine. Na Filipinima je ove godine zabeleženo čak 12,736 slučajeva malih boginja i 203 smrtna ishoda, dok je tokom cele 2018. godine zabeleženo 15.599 slučajeva.

Pročitajte još: Samo vakcinisani od 1996. potpuno imuni na male boginje

"Ovo je poziv za uzbunu. Imamo bezbednu, efikasnu i jeftinu vakcinu protiv ove izuzetno zarazne bolesti - vakcinu koja je u poslednje dve decenije godišnje spasila milion života", izjavila je Henrieta H. Fore, izvršna direktorka UNICEF-a.

Kako je navela, ovi se slučajevi nisu pojavili preko noći, a nedostatak akcije može imati katastrofalne posledice za decu sutrašnjice.

Male boginje su visoko zarazne, više nego ebola, tuberkuloza ili grip, podseća UNICEF, navodeći da virus može da se prenese čak i dva sata nakon što zaražena osoba napusti prostoriju.

Prenosi se kroz vazduh i inficira respiratorni trakt, što može da dovede do smrti pothranjene dece ili beba koje su previše male da bi dobile vakcinu. Kada nastupi zaraza, ne postoji konkretan način da se bolest leči, te je vakcinacija jedini način da se spasu životi dece.

Kao odgovor na ovu situaciju, UNICEF sa partnerima daje podršku vladama da najhitnije dopru do miliona dece u celom svetu.

Tako u Ukrajini UNICEF kontinuirano podržava rutinsku imunizaciju u celoj zemlji i preduzima aktivnosti u slučajevima oklevanja kada je vakcinisanje u pitanju, a pomogao je i da se zaustavi nedavna pojava.