Brazil je odbacio postojanje bilo kakvog rizika da dođe do sukoba na granici sa Venecuelom posle objave venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da zatvara tu granicu.

Pročitajte još:HUŠKAJU NA RAT: SAD pripremaju provokaciju na granici Venecuele s Kolumbijom

"Brazilska vlada za sada nije identifikovala mogućnost sukoba zato što se radi o humanitarnoj pomoći", rekao je sinoć u Braziliji porptarol predsedništva Otavio Rego Baros.

On je dodao da Brazil namerava da pruži svoju logističku pomoć za dostavu te pomoći Venecueli u subotu. On je podsetio da operacija oko humanitarne pomoći neće preći granicu i dodao da će hrana i lekovi biti preneti u venecuelanskim kamionima koje će voziti Venecuelanci.

Pročitajte još:TRAMP PRETI VOJSCI VENECUELE: Biće posledica ako ostanete uz režim; Maduro: Priča kao nacista

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro juče je naredio zatvaranje granice Venecuele sa Brazilom, dva dana uoči najavljenog dolaska humanitarne pomoći u zemlju. Dolazak pomoći najavio je opozicionar i samoproglašeni privremeni predsednik Huan Gvaido.

Potpredsednik Brazila Hamilton Murao ne smatra da ta Madurova odluka predstavlja akt agresije.

"Mislim da je ta reakcija samo da bi se blokirala dostava humanitarne pomoći. Venecuela ima prava da radi šta hoće sa svoje strane granice", rekao je Murao.

POLITIČKA BITKA BENDOVA NA GRANICI SA KOLUMBIJOM

Politička borba u Venecueli prenosi se na muzičku pozornicu pošto se održavaju dva rivalska koncerta s obe strane granice između Kolumbije i Venecuele.

Naime, na kolumbijskoj strani pevaće muzičari koji traže da predsednik Venecuele Nikolas Maduro dozvoli dopremanje humanitarne pomoći, a preko puta, oni koji podržavaju njegovo odbijanje.

Koncert koji u Kolumbiji organizuje britanski milijarder Ričard Brenson, podseća na nekadašnji Lajv ejd iz 1985. godine kada su muzičari pevali za pomoć Africi.

Na tom koncertu će učestvovati desetine muzičara, uključujući zvezde latino rok muzike, dok je Madurova socijalistička vlada obećala trodnevni festival pod nazivom "Dalje ruke od Venecuele", prenosi AP.

"Oči sveta biće uprte u Venecuelu", rekao je opozicioni lider David Smolenski uoči koncerta dok je razgovarao s venecuelanskim migrantima u improvizovanoj narodnoj kuhinji u kolumbijskom gradu Kukuta gde je dopremljena humanitarna pomoć.

"Nadam se da je sve što se dogodilo poslednjih par nedelja početak kraja", rekao je Smolenski.

Pristalice samoproglašenog predsednika Huana Gvaida nadaju se da će koncert označiti prekretnicu posle koje će biti formirana prelazna vlada.

Međutim, Maduro ne pokazuje znake popuštanja i analitičari upozoravaju da šta god se desi naredna dva dana nijedna strana neće zabeležiti konačnu pobedu.

Brenson je postavio cilj da prikupi 100 miliona dolara za 60 dana.

Već dve nedelje na kolumbijskoj strani granice nalazi se dve tone humantirne pomoći za građane Venecuele koje su uglavnom poslale SAD.

Predsednik Venecuele je, s druge strane, poručio američkom predsedniku Donaltu Trampu da se brine o siromašnima u svojoj zemlji. Najavio je i da će danas i sutra isporučiti 20.000 kutija hrane za siromašne Kolumbijce u Kukuti.