Parlamentarna grupa najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske partije, koja ima 43 poslanika u albanskoj skupštini, donela je danas jednoglasnu odluku o otkazivanju poslaničkih mandata, prenosi a1on.mk.


To je saopštio partijski lider Ljuljzim Baša posle sednice parlamentarne grupe, koja ga je ovlastila za preduzimanje daljih koraka, što podrazumeva sazivanje sednice najviših partijskih organa koji treba da potvrde usvojenu odluku.

"Parlamentarna grupa je donela jednoglasnu odluku o otkazivanu poslaničkih mandata, jer je jedinstveno političko rešenje formiranje prelazne vlade, koja će sprovesti fer i slobodne izbore i na taj način odblokirati put Albanije ka EU", istakao je Baša.

PROČITAJTE JOŠ: Rama: Ostavka? Izbori? Ne razmišljam o tome

Počasni predsednik demokrata i bivši predsednik i premijer Albanije Sali Beriša, koji je takođe poslanik, naveo je da je takva odluka, koja je po prvi put usvojena u Albaniji, sa političkog ugla ekstremna, ali da je neophodna zbog političke situacije u državi.

Podršku takvoj odluci najveća albanska opoziciona stranka načelno je dobila i od drugih opozicionih partija u ujedinjenom opozicionom bloku.

Prošle subote u glavnom gradu Albanije održani su masovni protesti opozicije koje su prerasli u nasilje. Opozicija optužuje aktuelnu vladu na čelu sa Edijom Rame za kriminal i korupciju.

Aktuelni premijer Albanije Edi Rama izjavio je da neće podneti ostavku i da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora u Albaniji.

Nakon masovnih opozicionih antivladinih protesta u Tirani, Rama u intervjuu za italijanski "Korijere dela sera" kaže da za tim nema potrebe, jer smatra da je opozicija u dubokoj krizi i nije u stanju da politički izazove vladu.