MADRID - SPECIJALNO ZA NOVOSTI

PREDSEDNIK Vrhovnog suda Španije Manuel Marčena otvorio je danas u Madridu suđenje za 12 lidera katalonskog separatizma. Proces će, procenjuje se, trajati oko tri meseca. Biće saslušano oko 500 svedoka. Tužilac traži zatvorske kazne od sedam do 25 godina, ali osim pravnog aspekta, suđenje ima i političku težinu i sigurno neće doneti poboljšanje odnosa između Madrida i Barselone.

Optuženima se stavljaju na teret pobuna, neposlušnost, malverzacije, nelegalni referendum, unilateralna deklaracija o nezavisnosti 27. oktobra 2017. godine. Katalonska strana govori o političkom procesu, političkim zatvorenicima, 844 građana koje je povredila policija tokom nelegalnog referenduma 1. oktobra 2017.


PROČITAJTE JOŠ: Puđdemon: Suđenje katalonskim separatistima test za demokratiju u Španiji

Advokat Oriola Žunkerasa nije oklevao da u prvom obraćanju sudu kaže da se radi o "političkom suđenju" i ceo koncept odbrane zasniva se na tezi o "političkom procesu". Karles Puđdemon, bivši premijer koji je u bekstvu, rekao je za britanski dnevnik "Gardijan" da se radi o "alarmantnom represivnom aktu države". Iz Barselone stižu tvrdnje da će osuđujuća presuda samo produbiti krizu.

START KAMPANjE U BARSELONI su manje grupe separatista prekinule saobraćaj u nekoliko centralnih lica. Katalonska separatistička strana iskoristila je početak suđenja da proglasi start predizborne kampanje, sa rođacima optuženih na listi kandidata. Oko 400 gradonačelnika katalonskih opština zatražilo je "pravedno suđenje".

Na optuženičkoj klupi će se naći Oriol Žunkeras, bivši potpredsednik Vlade i lider Republikanske levice, i članovi katalonske vlade Đordi Turulj, bivši portaprol, Raul Romeva, bivši savetnik za međunarodne odnose, Hoakim Forn, bivši savetnik u ministarstvu unutrašnjih poslova, Dolors Basa, Đozep Rulj, Karles Mund, Đordi Sančez, bivši predsednik katalonske nacionalne skupštine, Đordi Kušart, bivši predsednik Omnimum kulturala, Karme Forkadelj, bivša predsednica Parlamenta, Merićel Boras i Santi Vilja. Većina ih je u zatvoru,a nekolicina na slobodi s plaćenom kaucijom.

Kim Tora, katalonski premijer, najavio je da će prisustvovati suđenju prvih dana.

Pod istragom je ukupno 29 separatističkih lidera, ali nekolicina je u bekstvu - Karles Puđdemom, Klara Ponseti, Ljuis Puđ, Ana Gabrijel, Antoni Komin, Merićel Sreat. Njima će se suditi samo ako se vrate ili budu dovedeni u Španiju.

Sudsko veće čini sedam sudija. Akreditovano je više od 600 novinara iz 150 medija. Svi zainteresovani moći će da prate šta se zbiva u sudnici. Tužilaštvo je pozvalo 256 svedoka, odbrana više od 400. Sud je prihvatio 511 svedoka među kojima su i bivši premijer Marijano Rahoj, predsednik baskijske vlade Injigo Urkulj, gradonačelnica Barselone Ada Kolau. Sud nije prihvatio da svedok bude i kralj Huan Karlos, jer zakon to ne dozvoljava. Presude se očekuju za kraj jula.


PROČITAJTE JOŠ: Špansko sudstvo na ispitu na suđenju katalonskim separatistima

VIŠE HILjADA DEMONSTRANATA U BARSELONI PROTIV SUĐENjA KATALONSKIM SEPRATISTIMA

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice Barselone da protestuje zbog suđenje separatističkim vođama za njihovu ulogu u pokušaju otcepljenja Katalonije, koje je počelo u utorak.

Protest u Barseloni, Foto: Tanjug/AP

Mašući desetinama separatističkih katalonskih zastava demonstranti su aplaudirali govornicima koji su se ređali na podijumu na velikom trgu Katalonije u centru grada.

"Odlučivati nije krivično delo. Ne može se suditi a još manje se može osuditi referendum ili samoopredeljenje," rekao je potpredsednik regionalne katalonske vlade Pere Aragones.