Bugarsko tužilaštvo potvrdilo je danas da je, zajedno sa britanskim vlastima, otvorilo istragu o navodnom agentu ruske vojne obaveštajne službe (GRU) koji je povezan sa aferom Skripalj, a u Bugarskoj je osumnjičen za trovanje jednog biznismena i njegovog sina 2015. godine.

U Bugarskoj se protiv tog Rusa poznatog po pseudonimom Sergej Fedotov vodi istraga od 11. oktobra 2018. u koordinaciji između bugarskih i britanskih pravosudnih organa, izjavio je danas državni tužilac Sotir Cacarov.

Britanski sajt Belingket preneo je nedavno da je Fedotov bio u Velikoj Britaniji u trenutku trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u martu 2018.

PROČITAJTE JOŠ: NAUČNIK TVRDI: Trovanje Skripalja ne liči na ruski rad

Bugarske vlasti ga sumnjiče da je umešan u trovanje biznismena Emilijana Gebreva u Sofiji 2015.

Vest o zajedničkoj istrazi potvrdila je i britanska ambasadorka u Bugarskoj Ema Hopkins, koja je rekla da dve zemlje imaju "zajednički tim" i usko sarađuju.

PROČITAJTE JOŠ: Slučaj Skripalj: Odakle potiče otrov "novičok"

Bugarski mediji prenose da je Gebrev mogao da bude na meti ruskih obaveštajnih službi jer je njegovo preduzeće Dunarit izvozilo oružje Ukrajini.

Kao i Skripalj i njegova ćerka, i Gebrev i njegov sin su preživeli trovanje posle višemesečnog boravka u bolnici.

London je za trovanje Skripalja direktno optužio Moskvu koja je to u nekoliko navrata negirala. Afera Skripalj je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.