MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


Predsednik Rusije Vladimir Putin je u subotu odgovorio američkom kolegi Donaldu Trampu istom merom na odluku o izlasku iz dogovora o zabrani proizvodnje i korišćenja raketa malog i srednjeg dometa, koji su potpisali Mihail Gorbačov i Ronald Regan 1987. godine. Putin je izjavio da će Rusija odgovoriti adekvatno na odluku Vašingtona.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su Amerikanci pre dve godine odlučili da napuste pomenuti dogovor o zabrani proizvodnje i razmeštanja raketa malog i srednjeg dometa. Dok su optuživali Rusiju da krši dogovor, pravili su svoje rakete srednjeg dometa. U gradu Tusonu u Arizoni, u junu 2017. u korporaciji "Rajton" modernizovali su proizvodnju za pravljenje raketa koje su, inače, bile zabranjenje.

Zbog svega toga, u subotu je predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija prestaje da poštuje Sporazum o nuklearnim snagama malog i srednjeg dometa (INF), naredio svojim saradnicima da ne počinju pregovore sa SAD o tom sporazumu i istovremeno zadužio ministra odbrane Sergeja Šojgua da napravi plan neutralisanja pretnje koja dolazi od postavljanja oružja u svemiru.

- Odgovorićemo istom merom kao i američki partneri koji su objavili obustavu učešća u sporazumu (INF) - rekao je Putin. Na sastanku sa Šojguom i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, ruski predsednik Putin je kazao da su i dalje otvorena vrata za razgovore sa Amerikancima o zabrani razvoja raketa kratkog i srednjeg dometa, ali je tražio od dvojice ministara da oni ne počinju razgovore o tom pitanju u budućnosti.

- Sačekajmo da vidimo da li će naši partneri da postanu dovoljno zreli da mogu s nama da vode smislen dijalog o tome - naglasio je Putin. On je podvukao da Rusija neće postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta pre nego što to učini Amerika.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku sa Putinom rekao da je Amerika kršila sporazum INF od 1999. godine. Na to je Putin dodao da Rusija neće biti uvučena u skupu trku u naoružavanju i da novi radovi ne treba da izazovu dodatne troškove u budžetskim davanjima. Na drugoj strani, američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je u subotu da će SAD obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma, postignutog 1987, ako Rusija ne okonča kršenje dogovora o kontroli naoružavanja. Američki predsednik Donald Tramp je kazao da je Amerika u potpunosti poštovala sporazum više od 30 godina.

Rakete pod "migom - 31"


- Mi ne možemo da budemo jedina zemlja na svetu koja je jednostrano vezana ovim dogovorom ili bilo kojim drugim - kazao je Tramp. Amerikance su podržale članice NATO, mada većina tih zemalja ne želi da na njihovim teritorijama budu instalirane američke rakete.

Predsednik Tramp je zbunio mnoge izjavom da je spreman za novi sporazum o zabrani upotrebe raketa malog i srednjeg dometa, koji bi morala da potpiše i Kina.

Interesantno je da su u Pekingu, koji, inače, Tramp kritikuje, u subotu izjavili da je Kina protiv jednostranog povlačenja SAD iz dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa i pozvali su Moskvu i Vašington da izglade međusobne nesuglasice. Oni kao da nisu čuli kritiku na svoj račun.

- Kina se protivi potezu SAD da odustanu od sporazuma i poziva SAD i Rusiju da na prikladan način reše razlike kroz efikasan dijalog - navodi se u saopštenju, kao da nisu svesni toga da je za Trampa sada glavni problem ponašanje Pekinga, a ne Moskve.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predstavio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu spisak mera koje će Rusija preduzeti povodom odluke SAD da izađu iz dogovora o raketama srednjeg i kratkog dometa.


POD PREDSEDNIČKOM KONTROLOM

Na sastanku sa Šojguom i Lavrovom, Putin je u subotu kazao da želi lično da nadgleda proces razmeštanja novih kompleksa "kinžal", "peresvet" i "avangard", čije je ispitivanje nedavno završeno.

- Želim da vidim i kako napreduju proizvodnja "sarmata" i razmeštanje tog sistema na borbeno dežurstvo - istakao je Putin.