Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja uputio je tople pozdrave rukovodstvu i narodu Ujedinjenih Arapskih Emirata uoči svoje posete toj državi u februaru.

On je opisao Ujedinjene Arapske Emirate kao zemlju koja teži modelu države zajedničkog života, bratstva među ljudima i mestu susreta vera i civilizacija, navedeno je u saopštenju ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu.

U video poruci koju je objavio Vatikan, papa je rekao da su Ujedinjeni Arapski Emirati zemlja koja poštuje različitosti i u kojoj je veliki broj ljudi pronašao bezbedno i mirno mesto za slobodan život i rad.

PROČITAJTE JOŠ: PAPA FRANjA: Majčinski zagrljaj najbolji protivotrov za današnji razjedinjeni svet usamljenosti i bede

Poručio je da se raduje susretu sa ljudima koji žive svoj trenutak u sadašnjosti, a raduju se budućnosti.

Citiriajući preminulog Šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana, osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, papa je rekao: "Istinsko bogatstvo ne leži samo u materijalnim stvarima. Pravo bogatstvo jedne nacije čine pojedinci koji imaju sluh za budućnost koja je pred njima".

Papa je zahvalio Šeiku Muhamedu bin Zajedu Al Nahjanu, krunisanom princu Abu Dabija i zamenku vrhovnog komadanta oružanih snaga na pozivu da učestvuje u dijalogu religija pod nazivom "Bratstvo među ljudima".

On je uputio reči zahvalnosti rukovodstvu Ujedinjenih Arapskih Emirata na izuzetnoj saradnji, besprekornom gostoprimstvu i bratskoj dobrodošlici, a posebno, kako je naveo, "mom bratu i dragom prijatelju Dr Ahmedu Al Tajebu, velikom imamu Al Azhara".

"Vera nas spaja čak i kada se suočavamo sa razlikama. Ona nas drži podalje od neprijateljstva i ravnodušnosti. Srećan sam što mi je Bog podario ovu priliku koja će stvoriti novo poglavlje u istoriji međuverskih odnosa", naveo je Papa, a poruku je završio rečima: "Radujem se susretu sa porodicom Zajed u njihovom domu, domu prosperiteta i mira, domu suživota i saradnje".