Kina je danas pozvala SAD da prekinu "nerazuman obračun" s kompanijom Huavej i da povuku zahtev za izručenjem iz Kanade finansijske direktorke te firme Meng Vanžu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Vašington "zanemaruje ozbiljna izlaganja" Pekinga povodom slučaja Meng Vanžu, optužene u SAD da je lagala banke o mogućim dogovorima s Iranom.

"Pozivamo SAD da odmah povuku nalog za hapšenje Meng Vanžu i da prestanu s takvim zahtevima za izručenje", kazao je Geng.

Meng je uhapšena 1. decembra u kanadskom gradu Vankuveru, a u sredu je očekuje ekstradiciono saslušanje.

PROČITAJTE JOŠ: SAD će tražiti izručenje direktorke Huaveija

Ranije danas Peking je pozvao Vašington da prekine nerazuman obračun s kineskim kompanijama, pošto su SAD podigle optužnicu protiv tehnološkog giganta Huavej. "Snažno pozivamo SAD da zaustave nerazuman obračun s kineskim kompanijama, uključujući Huavej, i da tretiraju kineske firme pošteno i pravedno", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Kine.

PROČITAJTE JOŠ: ZBOG KRŠENjA AMERIČKIH SANKCIJA: U Kanadi uhapšena ćerka osnivača Huaveija

U saopštenju se dodaje da će Peking "čvrsto braniti" kineske kompanije, ali se ne precizira kako bi Kina mogla da odgovori na optužnicu protiv Huaveja. SAD su sinoć podigle optužnicu protiv Huaveja zbog, kako se navodi, krađe tehnologije, kršenja trgovinskih sankcija i prevare banaka. Huavej je jutros odbacio optužbe.