MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


POSLE više od tri sata rusko-japanskih pregovora u Kremlju, predsednik Putin i premijer Abe su izašli pred novinare a da nisu rekli ni reč o onome što su svi iščekivali, o četiri sporna ostrva kurilskog arhipelaga koje traži Tokio.

Nedavne izjave japanskog premijera Šinzo Abea da je Tokio spreman da se dogovori sa Rusijom o povratku dva ostrva, učinila je jučerašnju posetu zanimljivom još pre nego što se dogodila. U Rusiji već danima građani demonstriraju i protive se povratku Kurila Tokiju, juče je uhapšeno 11 demonstranata ispred japanske ambasade u Moskvi koji su protestovali, pa je čak i u Dumi o tome pokrenuta rasprava u duhu "ne damo ni metar zemlje".

U takvoj atmosferi iz Kremlja su poručili da su Kurili ruska teritorija i da Tokio ne treba da računa na njihov povratak nego se Japancima predlaže da potpišu mirovni dogovor i šire saradnju za koju su zainteresovane obe zemlje.

Pročitajte još - MOSKVA PODSETILA TOKIO: Ako hoćete mir, američki vojnici moraju da napuste Zemlju izlazećeg sunca


Inače, razgovori u Kremlju i pored izostajanja rezultata kada su sporna ostrva u pitanju, bili su srdačni pa se tako Putin japanskom premijeru obraćao sa "dragi Šinzo".

Japanski premijer je svratio kod Putina na putu za Švajcarsku gde će biti na međunarodnom ekonomskom forumu. Japanci planiraju još jedan susret Putina i Abea u martu ili početkom aprila. A zatim sledi u junu samit G-20 u Japanu.

Poslednja istraživanja u Japanu pokazuju da je stvorena takva atmosfera da 57 posto stanovništva veruje da će njihovo rukovodstvo uspeti da vrati sporna ostrva. Ona su u Rusiji označena kao Kurilska, dok ih u Japanu zovu Severne teritorije.

Ap

Kad se govori o japansko-ruskom teritorijalnom sporu misli se na četiri ostrva: Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai. Kroz istoriju su ona prelazila pod kontrolu Japana i Rusije. Posle Drugog svetskog rata su pripala SSSR. Na Kurilskim ostrvima živi oko 16.000 ljudi. Uglavnom se bave ribolovom. Najveći grad je Južno-Kurilsk na ostrvu Kunašir koji ima oko šest hiljada stanovnika.

Još u sovjetsko vreme tadašnji lider Nikita Hruščov je pokušao da reši problem pa je predložio Japanu da potpišu dogovor o miru i da će im biti vraćena dva od četiri ostrva. Tokio je prvo pristao, ali se zatim predomislio i postavio uslov da im se vrate sva četiri ostrva arhipelaga pa dogovor nije postignut sve do danas.

Foto EPA

MITINZI NA DALEKOM ISTOKU

Stanovnici ruskog Dalekog istoka na mitinzima su već poručili vlastima da ne žele da se uopšte razgovara sa Japanom oko eventualnog povratka Šikotana i Habomaija, dva ostrva iz Kurilskog arhipelaga. Mitinge u Južno-Sahalinsku su organizovali komunisti, ali su im se pridružili i predstavnici drugih partija. Svi se oni u jednome slažu: ni pedalj zemlje ne treba dati Japanu.