MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”


TOKOM sletanja na vojni aerodrom u Olenogorsku u Murmanskoj oblasti na severozapadu Rusije, srušio se bombarder i raketonosač TU-22M3. Nesreća se dogodila oko 13.40 po moskovskom vremenu. Posada aviona nije uspela da usred snežne oluje meko spusti letilicu, već je ona udarila u pistu, a od siline kontakta avion se raspao, iscurilo je gorivo i došlo je do požara.

Prema prvim informacijama, pad aviona su preživeli pilot i kopilot, a druga dva člana posade su poginula. Ali tokom dana je stigla vest da je jedan od dvojice članova posade koji je prevezen u bolnicu podlegao ranama. I četvrti član posade je u vrlo teškom stanju.

U Ministarstvu odbrane Rusije tvrde da avion nije bio naoružan raketama i bombama koje može da nosi.

Vojna baza na kojoj je sleteo bombarder se nalazi na Koljskom poluostrvu, 92 kilometra južno od Murmanska. U toj bazi su dislocirani bombarderu TU-22M3. Dužina betonske piste je 3,5 kilometara.


Pročitajte još:
INCIDENT U RUSKOM AVIONU: Putnik divljao i tražio da leti za Avganistan

Maksimalna brzina bombardera TU-22M3 je 2.300 kilometara na sat, a domet leta je sedam hiljada kilometara. Radi se o modernizovanom avionu koji je pre nosio oznaku TU 22M2. Poboljšana mu je bojeva i odbrambena sposobnost. Prvi let tog aviona je bio u junu 1977. a sovjetski piloti su ga dobili na korišćenje 1978. godine. Proizvodio se u fabrici aviona u Kazanju. Ukupno je proizvedeno 268 aviona tog modela.

Za vreme ratnih operacija 2008. u Južnoj Osetiji protiv gruzinske armije taj tip aviona je uspešno pogađao protivničke baze i skladišta oružja.

TU 22M3 može da nosi tri nadzvučne rakete vazduh-zemlja, zatim deset aerobalističkih raketa, kao i 12 tona običnih ili atomskih bombi koje su smeštene u utrobi letilice ili vise na krilima.


REMONT PRE SEDAM GODINA

"Tupoljev" koji je pao prilikom sletanja u Murmanskoj oblasti napravljen je u fabrici aviona u Kazanju 1986. godine. Poslednji kapitalni remont je bio u remontnom zavodu u Kalinjingradskoj oblasti 2012. godine.