U Rimu je problem koji traje sedmicama sa nesakupljenim otpadom iz kontejnera i prljavštinom oko njih prešao u novu, dramatičnu fazu, jer se đubre sada proširilo i po ulicama i na brojnim pešačkim stazama.

Posle Božića i Nove godine Rim je ostao zatrpan u moru otpada raznog porekla jer kontejneri nisu mogli da prime količine bačenog đubreta, a sadašnjoj situaciji doprinela je i činjenica da je svaki drugi kamion za sakupljanje otpada neupotrebljiv zbog starosti ili kvara.

Zvaničnici objašnjavaju da je problem nastao jer je nedavno izgorelo postrojenje za preradu otpada koje je prerađivalo četvrtinu rimskog đubreta ali kritičari tvrde da to nije opravdanje za ovu situaciju, jer su na raspolaganju dodatna postrojenja koja su stavljena na raspolaganje rimskoj AMA.

Pročitajte još - Pacovi zagospodarili čuvenom fontanom Di Trevi u Rimu

Za kraj ovog meseca region Lacio je najavio novi plan za rešavanje problema otpada u Rimu, ali za njegovo usvajanje je potrebno šest meseci.

Do tada, dekor Večnog grada, "najlepšeg grada na svetu", izgleda zastrašujuće opasan, tužan i ružan. Ali posledice nisu samo estetske prirode. Naime, pacovi su se zbog svega ovoga odomaćili i mogu se videti usred dana u Rimu. U nekim školama su učenici snimali miševe koji se šetaju učionicama, pa su ti snimci osvanuli na društvenim mrežama.

U Rimu se dnevno proizvede 4.600 tona otpada. Razmešteno je 67.000 kontejnera, a prošle godine vandali ili nepažljivi građani zapalili su čak 497 kontejnera.