MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA


Tri najambicioznije kosmičke velesile - SAD, Rusija i Kina, ponovo kreću u trku za osvajanje Meseca. Sredinom januara, svetske agencije su emitovale vest i video-snimak premeštanja kineskog "planetohoda" na drugo mesto tamne strane Meseca, gde do sada niko nije bio. Vest je dobila veliki publicitet, jer do sada nije bilo spuštanja na tamnu stranu Meseca.

Komentatori su objasnili da su Kinezi počeli da osvajaju Mesec uz pomoć Rusa, a to je odmah "uplašilo" Amerikance. Kinezi su lansirali raketu 8. decembra prošle godine sa kosmodroma Sičan, i ona je stigla u Mesečevu orbitu 12. decembra. Snimak dolaska na Mesec 140 kilograma teškog vozila bio je emitovan na Zemlji.

EKSPERTI objašnjavaju da se "planetohod" spustio u najpoznatiji stari vulkanski krater na Mesecu, čiji prečnik iznosi 2.000 kilometara. Kinezi žele da izuče sastav Mesečeve površine, a osim toga, testiraju sistem daljinske kosmičke veze. Ambicije Pekinga su da Kina bude druga kosmička sila, posle SAD.

U prve dve runde istraživanja Kinezi nisu spuštali na Mesec svoje letilice, već su to učinili tek u trećoj. U toj seriji istraživanja planirano je kopanje površine mehaničkom rukom, kako bi se kasnije napravile analize sastava tla.

Ako Kinezi obave uspešno sve planirane eksperimente, biće to prvi put posle četiri decenije da se na Zemlju dovezu komadići Mesečeve površine. Posle šeste bespilotne misije na Mesec, ako sve bude teklo prema planu, Peking će početi pripreme za ekspediciju na taj Zemljin satelit. Da li će njeni kosmonauti uspeti da prevaziđu Amerikance, tek ćemo videti.

PROČITAJTE I:Rusi i Kinezi zajedno lete na Mesec


U razdoblju od ove godine do 2022, Kinezi će napraviti nacionalnu orbitalnu stanicu koja će imati najmanje tri modula (dela). Na taj način će imati i svoju stanicu u kosmosu.

Kinesko vozilo na tamnoj strani meseca


Rusi mogu da se teše time da je kineska kosmonautika kopirala sovjetsku od "Sojuza" pa do skafandera. I sada Kinezi kupuju od Rusije raketne motore, ali, njima za utehu, to čine i Amerikanci. Zbog odličnih međudržavnih odnosa, Rusi će se i dalje konsultovati s Kinezima o pravljenju raketnih motora. U jednom broju medija objavljeno je da su Kinezi došli do sovjetskih tehnologija za osvajanje Meseca kupujući ih od Ukrajinaca.

PRESRETAČI NA ALjASCI Predsednik Tramp je izjavio da nova američka stretegija PRO predviđa da se na Aljasci postavi 20 presretača. Osim toga, u bazi Fort Grili će biti postavljeni novi radari, kao i druga elektronika koja bi trebalo da na vreme signalizira početak protivničkog raketnog napada. Nedavni izveštaj Pentagona o PRO označava novo rusko i kinesko hipersonično oružje kao veliku opasnost za Ameriku. Zato Tramp i kaže da će Amerika biti zaštićena od svih protivničkih raketa.

ZAŠTO Amerikance ne raduju kineski uspesi u osvajanju Meseca? U Vašingtonu su svesni toga da ako Kinezi nastave ovakvim tempom, oni mogu tamo da stignu pre nego što se Amerikanci vrate. Naravno da se Jenkijima ne dopada što dobijaju ozbiljnog konkurenta u kosmosu. Neki tu situaciju upoređuju sa onom s kraja pedesetih godina prošlog veka i početka šezdesetih, kada je SSSR lansirao prvi satelit, a potom poslao prvog čoveka u kosmos, legendarnog Jurija Gagarina.

Novi rukovodilac "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio je da će Rusija 2021. lansirati ka Mesecu "Lunu-25". Upućeni tvrde da je ranije planirano lansiranje letelica na Mesec odloženo jer je bilo problema s nekim instrumentima posle uvođenja sankcija Rusiji 2014. godine. Naravno da su Rusi počeli da taj uređaj prave sami, ali je on bio teži od onog koji su do tada nabavljali na Zapadu.

Već 2023. krenuće i "Luna-26", a 2024. godine "Luna-27". Tako će Rusi isprobavati sletanje na Mesec, ali i povratak sa te planete.

Inače, "Luna-25" će biti prvi ruski kosmički brod koji će posle četiri decenije krenuti na Mesec. "Luna-25" će poneti deset naučnih pribora, a većina njih je proizvedena u Rusiji. U Moskvi objašnjavaju da "Luna-25" simbolizuje ruski povratak programu osvajanja Meseca. Tamo je poslednji sovjetski aparat - "Luna-24" - bio 1976.


Peking vladao kosmičkim tajnamaNAORUŽAVANjE KOSMOSA

Izjave američkog predsednika Donalda Trampa o novoj američkoj strategiji PRO, kao i razmatranje mogućnosti razmeštanja u kosmosu presretača balističkih raketa, izazvale su brzu reakciju Moskve. Penzionisani general armije Viktor Bondarjev, bivši komandant Vojnokosmičkih snaga Rusije, a sada predsednik Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije (senat), izjavio je da nova američka koncepcija PRO podrazumeva da SAD imaju u kosmosu ne samo satelite-osmatrače već i udarne sisteme.

- Uvek smo bili protiv militarizacije kosmosa i nismo promenili svoju poziciju. Udarno oružje ne bi trebalo da bude u kosmosu, jer to može da dovede do katastrofe. U vojnokosmičkim tehnologijama Amerikanci zauzimaju lidersku poziciju. Ali Rusija vrlo brzo izjednačava snage i razvija se u toj sferi visokim tempom - rekao je Bondarjev.