FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron lično je dao znak za početak velike dvomesečne nacionalne debate kojom bi trebalo da se pronađe izlazak iz građanske pobune, ali to nije sprečilo njegove protivnike da ga optuže da on i dalje, za razliku od njih, nosi "zlatni prsluk".

Makron je krenuo od malog normandijskog mesta Gran Burgteruld gde je okupio šest stotina predsednika opština iz ovog dela zemlje, koji su preko grudi imali epolete u državnim bojama. Time je, simbolično, dat značaj događaju koji mnogi ocenjuju kao jedan od najvažnijih u savremenoj francuskoj istoriji. Već prvog dana Makron je poručio je da o svemu može da se razgovara, ali istakavši da povodom iznetih zahteva ima mnogo nestrpljenja.

PROČITAJTE JOŠ - ŽUTI PRSLUCI: Mi smo čuvari vatre narodnog bunta

Pobunjeni građani optužuju predsednika da i dalje ima nadmeno držanje i da samo pokušava da nađe način za mirni izlazak iz krize, a ne da traži istinsko rešenje za njihove zahteve. Nisu zadovoljni ni time što ne znaju ko će da razmatra iznete predloge tokom debate i doneti konačnu odluku. Ne veruju da bi vlast mogla da donese mere protiv sopstvenih interesa.