ATINA - SPECIJALNO ZA "NOVOSTI"

Boravak nemačke kancelarke Angele Merkel u Atini imao je bogatu agendu, ali se sveo na suštinsku podršku grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, ističući "istorijski značaj dogovora između Atine i Skoplja". Jer, poseta je planirana u trenutku kada se, osim "prespanskog pitanja", rešava i politička budućnost premijera Ciprasa.

Kancelarka Merkel je još jednom pohvalila "hrabrost i odlučnost" Ciprasa i njegovog makedonskog kolege Zorana Zaeva da postignu dogovor od "velikog značaja za dve zemlje, EU, Balkan i NATO, jer time promovišemo naš zajednički strateški cilj". A bilo je predviđeno da u petak u Skoplju bude izglasan Prespanski sporazum, što bi izazvalo čitav niz političkih reakcija u Atini.

Pročitajte još - ANGELA MERKEL DOBIJA NASLEDNIKA: Čeka se Merc?

Najpre, istog momenta bi ministar odbrane, lider koalicione konezervativne stranke Nezavisni Grci Panos Kamenos, podneo ostavku i povukao svoje poslanike iz koalicije. Time bi nestala i Ciprasova "tanka" parlamentarna većina, što vodi u prevremene izbore. Kamenos je na čelu "patriotskog bloka" koji odbacuje svaku mogućnost upotrebe imena "Makedonija" u nazivu severnog suseda.

Čak i da se koalicija nije raspala u petak, jer je bilo negoveštaja da Zaev nije obezbedio dovoljno glasova da se verifikuje sporazum, provera poverenja Ciprasovoj vladi i prevremeni parlamentarni izbori su verovatno neminovnost. Jer, uprkos otvorenoj podršci "Ciprasove najbolje prijateljice", kako o kancelarki piše nemačka štampa, premijerove šanse da ostane na vlasti i posle narednih izbora su veoma male.

Prednost opozicione Nove demokratije je stabilna i u poslednje dve godine se kreće u rasponu od 16 do pet odsto, koliko je pokazalo poslednje istraživanje.

Na konferenciji za novinare postavljeno je i pitanje: "Šta se to tako značajno promenilo da Cipras, koji je predvodio demonstracije prilikom poslednje posete Merkelove Atini 2014, danas najjače uporište ima upravo u nemačkoj kancelarki?"

Pročitajte još - Anegret je nova Angela Merkel

- Iako i sad podržavam proteste kao demokratski izbor, kao premijer nemam pravo na lični i ideološki stav u ovim teškim vremenima, već moram da preuzmem veliku odgovornost u ime svih građana Grčke - rekao je Cipras.

Kancelarka Merkel je imala susrete i sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, liderom opozicije Kirijakosom Micotakisom, učenicima Nemačke škole u Atini, kao i sa nemačkim privrednicim.

Uprkos zabrani okupljanja, oko 1.000 pripadnicima vanparlamentarne Levice je za to vreme demonstriralo u strogom centru Atine protiv posete nemačke kancelarke.

NEĆE "VELIKU ALBANIJU"

Cipras je izjavio da bi neuspeh vlade u Skoplju da u parlamentu obezbedi ratifikaciju Prespanskog sporazuma vodio raspadu Makedonije i stvaranju "velike Albanije": - Nama nije u interesu raspad Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i mogućnost kreiranja 'velike Albanije' na našim granicama - poručio je Cipras.