Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ponovo je optužila američku administraciju za mešanje u unutrašnja pitanja suverenih država, izdvojivši SR Jugoslaviju kao jednu od žrtava takvog mešanja.

Zaharova je rekla da je svoje mešanje u unutrašnja pitanja SRJ Amerika obrazložila "uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje", prenosi Sputnjik.

Ona je dodala da postoji i mnoštvo drugih primera, počevši od izjave nekadašnjeg predsednika SAD Vudra Vilsona, koji je još u martu 1913. godine rekao da namerava da "nauči" države Južne Amerike da "biraju dobre ljude", pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite "nacionalnih interesa Amerike".

Pročitajte još: Zaharova upozorava Ukrajinu: Novi prolazak kroz Kerč - neodgovorna provokacija

Potom je, kako je navela, "leksikon" američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je bivši predsednik SAD Hari Truman u izjavi naciji opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Mnogobrojne izjave slicnog konteksta, tvrdi Zaharova, stizale su za vreme Hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja.

Tako je, kako je navela, i nekadašnji predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer u martu 1960. godine rekao da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira "međunarodni komunizam".

Zaharova je ocenila da je u poslednje vreme ovo mešanje dostiglo vrhunac i u tom kontekstu podsetila na vojne operacije u Jugoslaviji, Iraku i Siriji.

ZAHAROVA: NE DOLAZI U OBZIR RAZMENA VELANA ZA RUSE U SAD


MOSKVA - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da trenutno ne dolazi u obzir razmena Pola Velana, koji je uhapšen u toj zemlji zbog sumnje za špijunažu, za ruske državljane pritvorene u SAD.

"Volela bih da naglasim da razmena Pola Velana za nekoga ko se drži u pritvoru u inostranstvu ne dolazi u obzir u trenutnoj fazi", rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ona je dodala da će ambasade Velike Britanije, Irske i Kanade dobiti konzularni pristup Velanu, prenosi Tas.

PROČITAJTE JOŠ - Amerikanac uhapšen u Moskvi zvanično optužen za špijunažu

Zaharova je rekla da su zaposleni u američkoj ambasadi u Moskvi odmah dobili pristup Velanu.

Ona je dodala da se tokom istrage ispostavilo da uhapšeni ima državljanstvo tri zemlje - SAD, Irske i Kanade, ističući da su ambasade navedenih zemalja o tome obaveštene.

Velan je optužen u Rusiji za špijunažu i ako bude osuđen, preti mu kazna od 20 godina zatvora.