Ratni brod koji je Velika Britanija poslala u Ukrajinu, uputiće snažnu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Britanija solidarna sa Ukrajinom i da Rusija ne može da krši međunarodne norme, izjavio je britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson, koji boravi u poseti Ukrajini.

Britanski brod "HMS Eko", koji je upućen u Crno more ranije ovog meseca, nakon što je Rusija zaplenila tri ukrajinska vojna broda i uhapsila članove njihovih posada, Vilijamson je posetio u petak u ukrajinskoj luci Odesi, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Ministar je rekao da prisustvo britanskog broda iskazuje podršku Britanije Ukrajini pred "rastućom ruskom agresijom", a najavio je slanje i dodatnih vojnih brodova kao deo konstantnijeg britanskog prisustva u Crnom moru.

"Rusiji i predsedniku Putinu kažemo da ne mogu da nastave da deluju ne mareći za međunarodno pravo i norme", istakao je Vilijamson.

On se, tokom posete Ukrajini, sastao i s porodicama 24 ukrajinska mornara koji se još nalaze u pritvoru i čekaju suđenje u Moskvi.

Ne očekuje se, međutim da će "HMS Eko" ploviti Kerčkim moreuzom nadomak Krima gde je došlo do incidenta, dodaje Bi-Bi-Si.

Moskva je ovaj brod britanske Kraljevske mornarice, koji je nekada korišćen za sakupljanje podataka o okeanu, nazvala - špijunskim.