Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da lideri EU neće promeniti sporazum s Velikom Britanijom o Bregzitu, ali da bi mogli da razmisle o "dodatnim garancijama".

Pročitajte još: DRMA JOJ SE FOTELjA ZBOG BREGZITA: Konzervativci protiv Mejove

Po dolasku na samit EU u Briselu, Merkel je rekla da je veoma dobra vest to što je britanska premijerka Tereza Mej dobila podršku poslanika svoje Konzervativne stranke na unutarpartijskom glasanju o poverenju u njeno vođstvo.

Merkel je upozorila da ne treba očekivati previše kompromisa od EU, navodeći da je "veoma dobro ispregovaran" sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije za koji Mej nastoji da obezbedi podršku britanskog parlamenta.

"Naravno, i mi imamo svoje principe i ne vidim da možemo ponovo da promenimo ovaj sporazum o povlačenju (Velike Britanije). Možemo, naravno, razgovarati da li bi moglo da bude dodatnih garancija, ali 27 (preostalih) članica biće veoma ujedinjene po tom pitanju", navela je nemačka kancelarka.

Ona je dodala da EU želi "veoma, veoma dobre odnose" s Londonom posle povlačenja Velike Britanije iz Unije.

KURC NUDI BRITANCIMA POVRATAK U EU


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je, povodom spekulacija o održavanju novog referenduma u Velikoj Britaniji, da su Britanci dobrodošli ako žele da ostanu u EU.

Kurc je, u intervjuu televiziji „Oe24“ rekao da bi to bila velika dobit.

Naglašavajući da su vrata otvorena Britancima nakon referenduma, on ukazuje da trenutno nije reč o tome, već o sprečavanju "tvrdog" Bregzita.

Austrijski kancelar poručuje da nema ponovnih pregovora o sporazumu o Bregzitu, ali da je moguće da EU izađe u susret Britancima u vezi budućih odnosa sa EU.