OD STALNOG DOPISNIKA

PARIZ


OKLOPNA vozila francuske žandarmerije koja su služila u misiji na Kosovu, prvi put će u subotu izaći na ulice Pariza, u nastojanjima da se spreče sukobi i žrtve u buntu "žutih prsluka". Reč je o 12 blindiranih mobilnih oruđa na točkovima, koja se upotrebljavaju veoma retko. Bila su korišćena u ranijim nemirima u predgrađu, ali nikada na avenijama i bulevarima u glavnom gradu.


Ova vozila između ostalog služe za razbijanje barikada i oslobađanje prolaza, otporna su na vatru i molotovljeve koktele i vrlo su mobilna. Kreću se brzinom i do 85 kilometara na sat, što je od velikog značaja za današnje manifestacije koje će biti raštrkane po čitavom gradu. Registrovano je čak 14 neuralgičnih tačaka, od Trijumfalne kapije i Jelisejskih polja, preko Senata i Skupštine, do Trga Republike i Bastilje.


Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je saopštio da su otkiveni neki naoružani napadači koji su se spremali za stvaranje haosa na pariskim ulicama, i naveo primer jednog od njih u čijem stanu su prilikom pretresa pronađena dva pištolja. Vlast strahuje od izlaska na ulice velikog broja radikalnih grupa.


PROČITAJTE JOŠ: NOVA POBEDA “ŽUTIH PRSLUKA”: Vlada potpuno odustala od povećanja poreza na gorivo za 2019.

Grad se na sve načine spremao za najavljenu buntovničku oluju. U petak su privođene kraju poslednje utvrde oko banaka, butika i restorana. Neki su zidali prave zidove od blokova s bodljivakom žicom na vrhu, drugi zakucavali izloge. Iz prodavnica i barova izvađene su sve boce i drugi artikli, a gradske vlasti su uklonile sve ono što bi u naletu moglo da koristi za pravljenje barikada. Istovremeno, vrata su zaključale obe pariske opere, Ajfelova kula, svi muzeji, ali i fiskulturne sale, pijace...


Za to vreme, veliki protesti srednjoškolaca nastavljeni su i u petaku celoj zemlji. Prethodnog dana, uhapšeno je čak 700 đaka. Fotografije u kojima neki od njih kleče s rukama na potiljku, pored specijalaca koji nemaju dovoljno "lisica", obišle su društvene mreže i zgrozile javnost.


Portparol umerenih "žutih prsluka" Benžamen Koši, koji je u petak očekivao da ga primi predsednik Makron, istakao je da nije dobio nikakav odgovor od šefa države. Vlast je zato optužio da želi da izazove haos, a Emanuela Makrona da je ostao zatvoren u svom dvorcu. Predsednik bi mogao konačno da se obrati javnosti, ali tek sledeće nedelje.