Ustav „jedinstvene pomesne crkve“ koji je napisao Carigrad ne predviđa stvaranje autokefalne crkve koju očekuje Kijev, piše ukrajinski portal „Vesti“.

Pozivajući se na podatke neimenovanih izvora, ukrajinski portal navodi glavne tačke ustava, iz kojih se vidi da nema govora o nezavisnosti (autokefalnosti) nove strukture. Najverovatnije se radi o potpunom prelasku pod jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije.

„Samostalnost nove strukture koju Carigradska patrijaršija namerava da stvori u Ukrajini biće za stepen niža od postojeće samostalnosti kanonske Ukrajinske crkve“, napisao je tim povodom šef Odeljenja RPC za saradnju sa društvom i medijima Vladimir Legojda na svom kanalu na Telegramu.

PROČITAJTE JOŠ - Pravoslavni svet na rubu raskola?

Prema pisanju „Vesti“, ustavom je propisano da je ukrajinska crkva „neraskidivo vezana“ za Carigradsku patrijaršiju, a preko nje sa svim ostalim crkvama, što je jednako položaju kanonske UPC, koja je povezana sa pravoslavnim svetom preko RPC.

Takođe, poglavar pravoslavne crkve u Ukrajini može biti samo mitropolit, a ne patrijarh. Arhijerejski sabor ukrajinske crkve će se po svim globalnim pitanjima obraćati Carigradskoj patrijaršiji, a ona će saopšti saboru „šta treba da radi“. Prema podacima lista, Carigrad neće morati da objašnjava svoju odluku.

Osim toga, buduća ukrajinska crkva će dobiti miro od Carigrada, što je jedan od glavnih znakova nepostojanja prava autokefalnosti. „Jedina pomesna crkva“ neće moći samostalno da kanonizuje svoje svece, već će davati imena Carigradu za kanonizaciju.

Na kraju, Carigrada patrijaršija će prema ustavu postati viša apelaciona struktura. To znači da će arhijereji kojima je zabranjeno da služe u crkvama i da predaju u verskim školama ili protiv kojih su uvedene neke druge sankcije, imaju pravo da se žale Carigradu. Tako ukrajinska crkva neće biti samostalna čak ni po pitanju unutrašnjih disciplinskih odluka. Kako je saopšteno, ustav „ujedinjene ukrajinske crkve“ Sinod Carigradske patrijaršije je usvojio na sednici koja je trajala od 27. do 29. novembra.

(Sputnjik)