U UORAK ujutru u Palermu je uhapšen šef Koza nostre, poznate sicilijanske mafije, Setimo Mineo (80), najstariji u familiji Mineo, koji je 29. maja ove godine izabran za naslednika u zatvoru preminulog Salvatorea Tota Rine.

Mineo familija, osim mafijaške tradicije, ima i dugu tradiciju u zlatarskom zanatu u centru Palerma.

Pored Setima Minea uhapšeno je još 45 mafijaša i tako je demolirana osnova ove mafije koja je reorganizovala strategiju rada i odlučivala o akcijama na terenu. Svi uhapšeni su u raznim periodima odležali u zatvoru.


PROČITAJTE JOŠ: UMRO VOĐA "KOZE NOSTRE": Odlazak "šefa svih šefova"

Mineo je pre samo godinu dana izašao iz zatvora posle odležanih 11 godina nakon presude iz 2006. godine. Prvi put je uhapšen za mafijaško udruživanje još 1984, posle čega je osuđen i iza rešetaka proveo nešto više od pet godina.

Mineo je 1982. godine bio na nišanu protivničke mafije i tada je ubijen njegov brat Đuzepe, dok je drugi brat Antonio samo šest meseci kasnije ubijen ispred porodične zlatarske radnje u Palermu.

Glavni posao Koza nostre jeste promet droge i opklade, što im donosi ogromne prihode. Osobe koje su uhapšene su, između ostalog, optužene za zločinačko udruživanje mafijaškog tipa, iznuđivanje novca, nošenje oružja, čak i podmetanje požara.

Mineo nikada nije nosio telefon da ga ne bi prisluškivali, išao je mnogo pešice i odlazio lično da poseti mafijaše ili njihove porodice.