ATINA

SPECIJALNO ZA ,,NOVOSTI''

OKO 2.000 ljudi pevalo je grčku himnu na ispraćaju "heroja koji je poginuo sa grčkom zastavom u ruci".

Grčki mediji su ovako opisali atmosferu sa sahrane Konstantinosa Kacifasa, 35-godišnjeg pripadnika grčke nacionalne manjine u selu Vuljarates, na jugu Albanije, gde pretežno žive Grci. Opelo je održano u Crkvi Svetog Atanasija, a telo ubijenog, prekriveno grčkom zastavom, u otvorenom kovčegu, preneto je do seoskog groblja.

Dok su se rođaci i prijatelji opraštali od Kacifasa vladala je zapaljiva atmosfera. Rigorozne mere obezbeđenja na graničnom prelazu Kakovija sprečile su mnoge da stignu na sahranu. Privedeno je i vraćeno sa granice najmanje desetak Grka sa majicama na kojima piše "Severni Epir" i obeležjima ultradesne "Zlatne zore".

Konstantinos Kacifas, koji je prema albanskim medijima bio pripadnik ekstremno desničarske "Zlatne zore", ubijen je pre 11 dana tokom proslave grčkog nacionalnog praznika Dan Ne, kada je 28. oktobra 1940. Grčka odbila ultimatum Italije. Za grčke medije ubistvo je nerasvetljeno, jer albanske vlasti ne otkrivaju okolnosti.


PROČITAJTE JOŠ - ODNOSI SVE ZATEGNUTIJI: Atina od Tirane traži da vrati telo Grka ubijenog u Albaniji


Poznato je da je Kacifas podigavši grčku zastavu pucao iz vatrenog oružja, a zatim pokušao da pobegne pred mecima albanskih policajaca. Ubijen je sa dva metka, a kasnije su se pojavile informacije da nije koristio bojevu municiju.

Ubistvo budi mnoge sumnje, jer su brojni albanski policajci mogli da ga uhapse, umesto da pucaju. Nije do kraja jasno ni zašto je telo Kacifasa zadržano 10 dana u Tirani, bez ikakvog obrazloženja.