Savet jevrejskih institucija u Francuskoj saopštio je danas da je "šokiran" izjavom predsednika Emanuela Makrona koji je rekao da će u subotu biti odato priznanje maršalima u Prvom svetskom ratu, među kojima i Filipu Petenu za kojeg je rekao da je bio "veliki vojnik" Velikog rata.

"Jedina stvaru koju pamtimo od Petena jeste da je u ime francuskog naroda predstavljao nacionalno poniženje na suđenu u julu 1945. godine", rekao je predsednik Saveta Fransis Kalifa.

Ne negirajući da je Peten bio veliki vojnik tokom rata 1914-1918, Kalifa je podsetio da je Petenu suđeno u Visokom sudu u julu 1945. godine za saradnju s neprijateljima i veleizdaju.

PROČITAJTE JOŠ: MAKRONOVE MRAČNE SLUTNjE: Evropu podelili strahovi, liči na vreme između dva svetska rata

Peten (1856-1951) je bio francuski vojskovođa, kasnije predsednik "Višijevske Francuske" od 1940. do 1944. Zbog vojnih uspeha u Prvom svetskom ratu u Francuskoj je smatran herojem, ali je zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu osuđen na smrtnu kaznu koju je tadašnji predsednik Šarl de Gol preinačio u doživotni zatvor.

Makron je danas rekao da će Petenu biti odato priznanje kao i ostalim maršalima u Prvom svetkom ratu navodeći da je on bio veliki vojnik u Velikom ratu iako je učinio loš izbor u Drugom svetskom ratu.

Kao komandant u Prvom svetskom ratu, Peten je poznat po odbrani Verdena od Nemaca 1916. Kasnije, kao komandant u službi, uveliko je doprinio povećanju morala u francuskoj vojsci 1917. godine.

General Peten je promovisan u čin maršala 1918. godine posle primirja.